Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Brečel překladatel, redaktor i jazyková redaktorka.“ Česky vychází životopis autora Zeměplochy Terryho Pratchetta

Terry Pratchett. Fotografie ze zeměplošského Jamboree v Británii v roce 2007. Terry v té době už věděl o svojí diagnóze. Foto: Richard Klíčník
Terry Pratchett. Fotografie ze zeměplošského Jamboree v Británii v roce 2007. Terry v té době už věděl o svojí diagnóze. Foto: Richard Klíčník

Nakladatelství Argo právě vydalo životopis sira Terryho Pratchetta, který dal literárnímu světu Zeměplochu. Té se prodalo více než 100 milionů výtisků a nebýt jistého Harryho Pottera, byl by Pratchett možná nejprodávanějším britským autorem dodnes. V březnu uplynulo osm let od Pratchettova ostře sledovaného skonu – zemřel na vzácnou variantu Alzheimerovy nemoci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Protože se nalézáme v rubrice Za oponou (pro tento životopis výtečně se hodící), bude dobré přiznat, že nejsem pouze autorem článku, ale také odpovědným redaktorem knihy a z větší části života i skalním fanouškem Terryho Pratchetta.

Měl jsem to štěstí, že jsem se s jeho knihami potkal přesně v tom období, ve kterém může správná kniha změnit člověku celý život. To se stalo i mně – když jsem si domů v roce 1995 nesl z knihkupectví své první dvě zakoupené Zeměplochy, spatřil jsem před výlohou dávno zrušeného knihkupectví Melantrich na Můstku plachtu s nápisem Terry Pratchett – autogramiáda.

Pradávný fanoušek Zeměplochy

Shodou okolností byla ona autogramiáda hned druhý den a já tak strávil několik hodin ve frontě. Několik hodin s lidmi, kteří byli podobně naladěni jako já. Jistě, v tom okamžiku jsem ještě nebyl fanouškem Zeměplochy, protože jsem nečetl víc než pár stránek, ale stal jsem se jím dřív, než jsem přišel na řadu s podpisem.

Milovníci Zeměplochy jsou totiž povětšinou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Za oponou

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější