Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Zdař bůh, je to fajne.“ Pavel na Ostravsku chválil, besedoval i sfáral

Prezident Petr Pavel vychází z výtahové šachty dolu Darkov. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Prezident Petr Pavel vychází z výtahové šachty dolu Darkov. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezident Petr Pavel má za sebou dvoudenní návštěvu Moravskoslezského kraje, kterou přislíbil už po lednových volbách. Diskutoval s občany, navštívil gymnázium i sfáral v dole Darkov. „Měli bychom se řídit metodou nejslabšího článku,“ řekl o kraji, který nechce označovat jako strukturálně postižený.

Když prezident v úterý okolo poledne přijížděl do Ostravy, stál před krajským úřadem muž ve středním věku, který několikrát zopakoval slovo „Hanba“ a poté odešel.

Ve vestibulu úřadu už ale na prezidenta čekaly desítky zaměstnanců, kteří jej přivítali potleskem. Následovalo setkání s hejtmanem Ivem Vondrákem, které bylo zdvořilostní a údajně nemělo nic společného s tím, že někdejší rektor ve volbách Pavla podpořil na úkor svého tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše. Hejtman následně v hnutí skončil stejně jako ostravský primátor Tomáš Macura, s nímž se prezident rovněž sešel.

Pavel dostal od Vondráka darem dřevěné motorkářské hodinky, hejtman jej pohostil i obědem, při kterém návštěvu obsluhovali žáci ze střední školy v Porubě.

Podle agentury ČTK vyšla Pavlova cesta krajskou kasu levněji než ta poslední prezidentská. „Finanční náklady byly vyčísleny na 32 000 korun. V této částce jsou kromě pracovního oběda také zahrnuty dary a úhrada jedné noci prezidentského páru,“ vyčíslila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Návštěva Miloše Zemana v roce 2018 vyšla na 174 000 korun, trvala však o den déle a kraj ji na rozdíl od Pavlova výjezdu aktivně spoluorganizoval.

Prezident Petr Pavel na setkání s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivem Vondrákem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pavel už v úvodu své cesty řekl, že se mu nelíbí nálepka kraje coby „strukturálně postiženého“ –⁠ podle něj si region jako celek vede nadmíru dobře a v řadě případů je inspirací.

Moravskoslezský kraj byl jednou ze tří destinací, jejichž návštěvu přislíbil hned po volbách. Šlo o regiony, kde vyhrál jeho soupeř z prezidentského klání Andrej Babiš. Už v únoru Pavel zavítal do KarlovarskéhoÚsteckého kraje. Cesta do Ostravy a okolí se prvním dvěma v mnohém podobala, několik odlišností se ale přece jen našlo.

Ostravu Pavel navštívil už jako úřadující hlava státu. Živelné výjezdy a cesty dodávkou ještě z dob kampaně nahradila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Pavel

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější