Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Retušovali jste fotku? Tak ji označte. Norsko má zákon, který má podpořit realistické vnímání těla

Modelka s logem, jehož umístění pro retušované fotografie nařizuje norský zákon. Ilustrační foto modelky: DenisMArt, Adobe Stock, zdroj loga: Forbrukertilsynet, koláž obou: Deník N
Modelka s logem, jehož umístění pro retušované fotografie nařizuje norský zákon. Ilustrační foto modelky: DenisMArt, Adobe Stock, zdroj loga: Forbrukertilsynet, koláž obou: Deník N

Označit na sociálních sítích fotografie a videa, které jsou komerční reklamou a vznikly ve spolupráci s nějakou firmou, je už běžné. Platí to především u influencerů, kteří se takovou spoluprací často živí. Norsko se ale rozhodlo, že půjde ještě o krok dál. Od léta je nutné všechny fotky a videa, které prošly jakoukoliv úpravou, ať už se jedná o filtr nabízený sociálními sítěmi, nebo o vylepšení třeba ve Photoshopu, označit speciální viditelnou značkou. Od opatření si zákonodárci slibují snížení tlaku společnosti na to, jak má lidské tělo vypadat.

Vyhublé modelky skrývající anorexii byly klišé spíše v devadesátých letech, a ačkoliv mnoho značek dnes podporuje i modelky se silnějšími těly, sociální sítě a to, jak se díváme na lidi kolem sebe, podle odborníků naše životy ovlivňují. Norské zákonodárce to dovedlo až k vydání zákona, který má podle nich pomoci ukázat, že propagační fotografie často nezobrazují realistickou podobu lidské krásy.

Zákonu o retuši ale podléhají mnohá odvětví od kosmetiky přes módu až po potravinářství. „Hlavním účelem tohoto zákona je ochránit spotřebitele před tlakem, kterému jsou vystavováni ve společnosti. V reklamách vidíme mnoho fotografií, které jsou upravené, ale část společnosti si to neuvědomuje,“ vysvětluje Deníku N důvod pro přijetí zákona Marit Evensen, zástupkyně ředitele Norského úřadu pro ochranu spotřebitele.

„Obecně je myšlenka za tímto novým zákonem dobrá, ale nedovedu si představit,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Sociální sítě

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější