Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Postaví umělá inteligence poslední patro babylonské věže?

Legendární obraz Pietra Bruegela staršího Stavba babylonské věže. Repro Wikimedia Commons
Legendární obraz Pietra Bruegela staršího Stavba babylonské věže. Repro Wikimedia Commons

Komentář Jána Simkaniče: Papež František oblečený v dlouhé sněhobílé péřové bundě byl zatím asi nejnázornější ukázkou toho, co nás všechny za chvíli čeká. Obrázek vytvořený umělou inteligencí dokázal svou věrohodností zmást spoustu internetových uživatelů, než bylo definitivně jasno, že fotka není skutečná. Někteří ho označují za první skutečně masově šířenou dezinformaci vytvořenou umělou inteligencí. Bude hůř? Jistě. Dá se na to připravit? Kdoví.

„Příběh o Babylonské věži, který se objevuje v Bibli, popisuje, jak lidé hledali slávu a moc tím, že se rozhodli postavit vysokou věž v Babylóně, která by dosahovala až k nebi. Podle biblického příběhu Bůh rozptýlil lid a změnil jejich jazyky, aby nemohli spolupracovat na svých projektech a rozptýlil je po celém světě. Tento příběh symbolizuje ztrátu jednoty a společného cíle lidstva.“

Předchozí odstavec napsala umělá inteligence po otázce: „Co nastalo po postavení babylonské věže?“ Zatím na první dojem ze všeho nejvíc připomíná studenta u maturitní zkoušky, který mechanicky a neosobně odříkává narychlo naučené fráze, které záhy zapomene, ale to podstatné trefila.

Lidská touha, nebo možná troufalost a pýcha,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Umělá inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější