Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jurečkovo jednání jsem vnímal jako vydírání a nátlak, tak jsem si ho nahrál, říká odvolaný šéf úřadu práce

Viktor Najmon, odvolaný ředitel Úřadu práce České republiky. Zdroj: MPSV
Viktor Najmon, odvolaný ředitel Úřadu práce České republiky. Zdroj: MPSV

Odvolaný ředitel Úřadu práce Viktor Najmon tvrdí, že ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na jeho odchod tlačil už loni, ministrovi lidé mu prý nabízeli lukrativní pracovní místa a sám Jurečka pak podle něj přišel s nabídkou odstupného v řádu statisíců. V rozhovoru se také ptáme, jak bývalý ředitel řešil problémy spojené s fungováním úřadu. Ministr trvá na tom, že služební zákon neporušil.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Kdy začaly mezi Viktorem Najmonem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou spory ohledně řízení Úřadu práce?
  • Proč Najmon nedokázal řešit problémy Úřadu práce? Jaké konkrétní kroky pro zrychlení vyplácení dávek udělal?
  • Kdy mu ministr poprvé sdělil, že žádá jeho rezignaci?
  • Jak měl probíhat údajný nátlak na jeho osobu, když odmítl z funkce generálního ředitele odstoupit?
  • Jaké jiné pracovní pozice mu ministr a jeho lidé měli nabízet, kdyby z funkce odešel?

Kdy nastal váš první střet s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou?

Neshody byly už od počátku ukrajinské krize. Zlom nastal v první polovině loňského roku, kdy mě pan ministr požádal, abych provedl systemizaci. Jeho úkol jsem splnil a představil jsem mu několik návrhů. Ty však nebyly brány v potaz a pan ministr mi předložil svůj návrh, který se týkal jen Generálního ředitelství Úřadu práce ČR a odborů, které byly pro chod úřadu klíčové. Z vedení tak odešlo téměř dvacet lidí.

Tehdy jsem se dostal do pozice, kdy jsem s krokem pana ministra nesouhlasil, to byl náš první větší střet. Další problém nastal, když po mně chtěl, abych si na Úřad práce vzal jím navržené osoby.

Máte na mysli Kateřinu Sadílkovou, někdejší ředitelku krajské pobočky úřadu práce v Libereckém kraji, která je nyní Jurečkovou náměstkyní pro digitalizaci sociálních dávek?

Ano.

Proč jste ji tehdy ve vedení úřadu nechtěl?

V tu dobu odbory prováděly šetření paní Sadílkové ohledně možné šikany a bossingu podřízených. Nechtěl jsem paní Sadílkovou do úřadu brát, dokud se šetření neuzavře.

Jaký byl výsledek šetření?

Probíhalo standardní šetření, výslechy lidí, kteří popsali, co se pod vedením paní Sadílkové dělo. Konkrétní závěry říkat nebudu, neboť si dokumenty vyžádala policie. Paní Sadílkové byla udělena v rámci zákona o státní službě výtka, pro kterou se nyní s generálním ředitelstvím soudí. A zjistilo se, že v Libereckém kraji byl minulý rok v létě falšován

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější