Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

A co chcete dělat jiného než zastavit boje? Odpověď zastáncům „míru pro naše dny“

Ukrajinská armáda má velké ztráty, ale v ukrajinské společnosti se těší obrovské podpoře. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ukrajinská armáda má velké ztráty, ale v ukrajinské společnosti se těší obrovské podpoře. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Wirnitzera: Chtít mír je nejspíš nejhodnotnější přání, které člověk může mít. V notně zběsilé debatě o Ukrajině a ruské agresi znějí čím dál hlasitěji námitky: A co jiného než zastavení bojů tedy chcete dělat? Pořád dodávat zbraně? Chcete válku? Vždyť je rozumné chtít mír. Je to zcela legitimní postoj, který si zasluhuje přinejmenším pokus o seriózní odpověď.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ten způsob uvažování některých je zřejmý: V míru se neumírá při bombardování. Ve válce ano. Proč tedy kritizujete nás, kteří jen říkáme, že je třeba tlačit na obě strany, Ukrajinu i Rusko, aby se už domluvily?

Pojďme tuto debatu vést poctivě a otevřeně. My – v tom si dovolím mluvit za ostatní, kteří říkáme, že si Ukrajina zaslouží naši podporu – chceme mír také. A ne rozšíření války „k nám“.

My v této zemi také máme rodiny a máme je rádi. Nechceme, aby se tu válčilo. Takhle jednoduché to je.

Lidí, kteří chtějí mír, je násobně víc než těch, kteří zastávají otevřeně proruské postoje. Ti druzí umějí být velmi hlasití, ale podle agentury STEM jsou jich nízké jednotky procent.

Dál už budu mluvit jen sám za sebe, v tomto si netroufám být mluvčím ostatních. Základní myšlenka je jednoduchá: tlak na ukončení bojů hned teď jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější