Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brněnský orloj: Zbourat posvátné Lužánky? Radní rozzuřili nejen fotbalové fanoušky

Brněnský orloj je nepravidelný newsletter Jany Ustohalové o zajímavostech z největšího moravského města. Grafika: Tomáš Kunc, Deník N
Brněnský orloj je nepravidelný newsletter Jany Ustohalové o zajímavostech z největšího moravského města. Grafika: Tomáš Kunc, Deník N

Brno už několik týdnů žije debatou o budoucnosti fotbalového stadionu za Lužánkami. Tedy přesněji rozzuření fanoušci protestují proti tomu, že politici najednou začali mluvit o údajné nebezpečnosti chátrajícího stadionu, kde se ale běžně konají akce pro tisíce lidí a kde se mělo vybudovat tréninkové centrum pro děti a mládež. Fotbaloví příznivci si myslí, že město chce stadion prodat. Radní se snaží hasit bouři, kterou vyvolalo jejich prohlášení. Zatím je to nerozhodně. Vítáme čtenáře u občasníku Brněnský orloj a přinášíme komentované novinky z druhého největšího města Česka.

Když z neformální diskuse na zastupitelstvu koncem února vyplynulo, že radní zvažují demolici stadionu za Lužánkami, vyvolalo to mezi fanoušky nevěřícné reakce a následně pobouření, které trvá už měsíc a stupňuje se.

Ztráta lužáneckého stadionu, byť chátrajícího, je totiž pro fotbalové příznivce i pro město podle Brněnského orloje srovnatelná snad jen s tím, kdyby z vily Tugendhat někdo vyboural slavnou onyxovou stěnu, zasypal kasematy na Špilberku nebo uříznul hodiny na Čáře.

„My ho ani nemůžeme opravit, to je podle statika na zbourání,“ řekl webu iRozhlas.cz radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09).

„To území chceme uchopit jinak, koncepčně, že chceme možná zadat studii na využití toho území,“ přisadil si náměstek primátorky René Černý (ANO) a pamětníkům svým slovosledem připomněl jiného náměstka primátora, proslulého Ladislava Macka (ČSSD).

Ten se za vlády primátora Romana Onderky (ČSSD) proslavil třeba tím, že před třinácti lety koncepčně uchopil využití svého pozemku u Brněnské přehrady a postavil na něm bez povolení chatu s bazénem.

Informace o bourání legendárního stadionu už byla na světě a vyvolala reakce. Vedení Brna argumentuje, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brněnský orloj

Brno

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější