Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Depeche Mode ještě temnější než dřív. Nové album Memento Mori připomíná smrt zakládajícího člena

Depeche Mode 2023: Martin Gore a Dave Gahan. Foto: Columbia/Mute
Depeche Mode 2023: Martin Gore a Dave Gahan. Foto: Columbia/Mute

Nakonec zůstali jen dva. Dave Gahan a Martin Gore vždy byli srdcem Depeche Mode, ale ani oni netušili, že to nakonec dopadne takhle. Loňská smrt zakládajícího člena kapely Andyho Fletchera dala dvanácti písničkám na novém albu Depeche Mode Memento Mori ještě větší hloubku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kultovní britská skupina musela už v minulosti překonat několik personálních krizí, ale loni ji smrt obrala o zakládajícího člena. Navíc krátce předtím, než šla do studia nahrávat nové album.

Největší fanoušek

Andy Fletcher zemřel v květnu 2022, bylo mu jen šedesát let. Na hypotetickém seznamu předpokládaných úmrtí v kapele byl na posledním místě. Neměl za sebou alkoholické ani drogové excesy. Byl to vyrovnaný člověk, který dával Depeche Mode potřebnou stabilitu.

Nikdy také nebyl hudebníkem, který by pravidelně nosil silné nápady. I fanoušci si na středoevropských vystoupeních všimli, že na koncertech víc tleská než hraje. Z prostředí skupiny vycházely informace, že jeho jedinou povinností je dostavit se na pózování pro skupinové fotografie.

Každá kapela má svou vlastní dynamiku vztahů a Fletch v Depeche Mode sehrál důležitou roli. V roce 1980 stál u zrodu značky DM. V 90. letech, kdy se kapela opět ocitla v krizi, nad ní držel ochrannou ruku. Martin Gore říká, že i později, když pokračovali ve trojici,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější