Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (393. den): Rusové píšou, proč jejich armáda selhala a proč se to může opakovat

Ukrajinští vojáci se ukrývají před ruským ostřelováním v zákopu ve směru na Bachmut, 22. března 2023. Foto: Diego Herrera, Profimedia
Ukrajinští vojáci se ukrývají před ruským ostřelováním v zákopu ve směru na Bachmut, 22. března 2023. Foto: Diego Herrera, Profimedia
  • Rusové se obávají ukrajinské ofenzivy, někteří chápou, proč může být úspěšná.
  • Bachmut a Avdijivka – útoky nepřestávají, ale bez zásadní změny.
  • Co se ví o MiG-29, které odletěly na Ukrajinu.
  • Kolik polévky sní ukrajinská brigáda za den.
  • Mapy dne – Bachmut a Avdijivka.
  • Videa dne – odlet Migů na Ukrajinu; cesta do Bachmutu; co všechno dokážou uctít proruské účty; přesně naváděný granát zasáhne špičku věže.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za čtvrtek 23. března. Situace na některých místech už může být jiná.

Rusové se obávají ukrajinské ofenzivy, někteří chápou, proč může být úspěšná. Rusko počítá s ukrajinskou ofenzivou a neočekává ji sebevědomě. Obecně se předpokládá, že její výsledek rozhodne o výsledku války. Pokud ukrajinský útok uspěje, ruské linie se mohou zhroutit, což by mohlo otřást důvěrou v režim a ochotou pokračovat ve válce.

Pokud selže, Rusové (a nejen oni) jsou přesvědčeni, že Západ přinutí Ukrajinu jednat, protože pochopí, že nemůže zvítězit, a donekonečna ji podporovat nemůže. Velmi pravděpodobně je to i Putinův plán – nějak vydržet a doufat, že když se mu to povede, podpora Ukrajiny oslabí.

Jevgenij Prigožin například včera mluvil o tom, že do úvahy přicházejí tři směry útoku. Severní někde u Svatoveho, další v okolí Bachmutu a třetí v Záporožské oblasti. U Bachmutu podle něj Ukrajinci soustředili 80 tisíc vojáků připravených přejít do útoku. Nedá se to vyloučit, ale pravděpodobnější je, že si jen chystá alibi, proč se město nepodaří dobýt.

Mezi ruskými nacionalisty se šíří velmi otevřený a kritický článek o výkonu ruské armády v této válce. Bez jména autora vyšel na stránce Koordinačního centra pomoci Novorusko.

Jako Novorusko se do invaze označovaly Rusy kontrolované části Luhanské a Doněcké oblasti. Kolem tohoto sdružení se seskupují nejradikálnější Rusové. Text vydaný ve středu má nadpis Opravdu špatné zprávy a je velmi komplexním shrnutím příčin ruského selhání.

Samozřejmě v něm není ani náznak lítosti z války. Autorovi vadí jen způsob jejího vedení. Napsal však řadu užitečných informací, které v kontextu očekávané ukrajinské ofenzivy dávají důvod k optimismu. Je třeba připustit i možnost, že jde o součást informační války, jejímž cílem může být nalákat Ukrajince do pasti, ale na 99 procent jde o realistické zhodnocení situace.

Autor jako první Rusům vyčítá, že si lžou o kvalitě vlastních zbraní a neúčinnosti západních. Nejprve se to projevilo u protitankových raket Javelin. V ruském diskurzu zprvu převládal názor „samozřejmě že je nedodají“, následovala teze „dodají, ale jen ty staré“, pak „dodají, ale nic nezmění“. Výsledek? „Právě ukrajinské mobilní lehké pěchotě vybavené moderními protitankovými zbraněmi vděčíme za ‚deeskalaci‘ ruských ozbrojených sil zpod Kyjeva, Černihivu, Sum a Charkova,“ píše autor.

Totéž se opakovalo s Bayraktary, přenosnými protiletadlovými raketami a dnes se ruská veřejnost rovněž utěšuje zprávami o západních tancích. Nejenže porovnává Abramsy a Leopardy s nejnovějšími modely ruských tanků, zatímco k jednotkám přicházejí stále starší, ale podle autora nebo autorů chybí i porozumění dosavadnímu průběhu války.

Dvě nevyslechnuté lekce. První je, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější