Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Peking je na koni, Putin přišel zkrátka. Co lze vyčíst mezi řádky společného čínsko-ruského prohlášení

Příležitost využít návštěvu čínského vůdce Si Ťin-pchinga si v Moskvě nenechali ujít výrobci tradičních matrjošek. Ilustrační foto: ČTK/AP
Příležitost využít návštěvu čínského vůdce Si Ťin-pchinga si v Moskvě nenechali ujít výrobci tradičních matrjošek. Ilustrační foto: ČTK/AP

Komentář Michaela Romancova: Upřímně by mě zajímalo, s jakými pocity na moskevském letišti Vnukovo stoupal po přistavených schodech do Boeingu 747–400 společnosti Air China čínský lídr Si Ťin-pching. Když se otočil, aby svým hostitelům zamával na rozloučenou, tvářil se spokojeně. Stejně se však tvářil i Putin, když se se svým hostem loučil, navzdory tomu, že objektivně příliš důvodů ke spokojenosti neměl. Politici, podobně jako herci, se umí tvářit tak, jak situace vyžaduje.

Si má řadu důvodů cítit se spokojeně, mohl však – vedle pochopitelné únavy z jistě náročného programu – cítit i frustraci a znechucení. Anebo skutečně odjížděl s pocitem triumfu?

Odpověď dle mého názoru nabízí dokument označený jako „Společné prohlášení Ruské federace a Čínské lidové republiky o prohlubování komplexního partnerství a strategické spolupráce, vstup do nové éry“, který byl zveřejněn tiskovou službou Kremlu. Níže z tohoto sáhodlouhého dokumentu budeme citovat. Dříve než se tak stane, však ještě dovolte několik poznámek.

Vztahy mezi Čínou a Ruskem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Názor

Rusko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější