Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Newsletter live! Uložte úspory do knih, zhodnocení je vysoké

Velislavova bible. Foto: Knihobot
Velislavova bible. Foto: Knihobot

První české vydání Harryho Pottera nebo komiksy Káji Saudka. Ale i Klempířské práce z 50. let a Atlas islandských lišejníků. Které knihy v čase nejvíc získávají na hodnotě?

Zatímco knihkupectví zavalují stále nové a nové tituly, naposledy tento týden v souvislosti s akcí Velký knižní čtvrtek, starší knihy zdánlivě unikají čtenářské pozornosti. Možná by ale stálo za to věnovat jim pozornost, minimálně mohou zaujmout čtenáře, kteří očekávají zhodnocení svých investic.

Na finanční hodnotě v čase získávají především knihy vydané před lety v menším nákladu, knihy užšího oborového zaměření či se zajímavým grafickým zpracováním. Optimální stáří knihy pro prodej je 15 let, alespoň podle zakladatele internetového antikvariátu Knihobot Dominika Gazdoše.

Po této době už tituly nejsou dostupné v knihkupectvích a zároveň jsou ještě relevantní pro čtenáře. „To se ale netýká nejmasovějších bestsellerů, těm hodnota naopak může klesat až do záporných hodnot,“ dodává Gazdoš.

Proto jsou podle Gazdoše často mezi nejlépe se zhodnocujícími knihami ty odborné. Jako příklad z poslední doby jmenuje tituly jako Klempířské práce z 50. let nebo Atlas islandských lišejníků.

Mezi nejdražší prodeje Knihobotu v minulém roce patřily komiksy od Káji Saudka, fantasy romány od Jiřího Kulhánka, původní Ottův slovník, ale i první české vydání Harryho Pottera. Letos se na Knihobotu zatím nejdráž prodal reprint Velislavovy bible, kupec za něj zaplatil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

live!

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější