Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Flotila duchů“ pomáhá Rusku obcházet sankce a vyvážet ropu novým odběratelům

Tankery kotvící na moři. Foto: Kalyakan, Adobe Stock
Tankery kotvící na moři. Foto: Kalyakan, Adobe Stock

To, že ruská válka na Ukrajině překreslí globální energetickou mapu, bylo jasné od jejího začátku loni v únoru. Moskva ale obrovský objem ropy vyváží i navzdory sankcím Západu a jeho spojenců – a to novým odběratelům zejména v Asii. Nemá k tomu ale dostačující flotilu tankerů, a proto se po světě rozrostla jakási „stínová flotila“ nebo „flotila duchů“, která miliony litrů ruského černého zlata do vzdálených destinací transportuje. Nese to s sebou i značné ekologické riziko.

Pozorovatelé, kteří se sledováním lodí zabývají, nedokážou přesně určit, kdo za převážením ruské ropy stojí, tedy kdo je skutečným vlastníkem lodí, společností nebo kdo ji řídí. Je ale zjevné, že součástí záhadné flotily jsou tankery jak z Evropy, tak z Íránu, který je v tomto ohledu velkým spojencem Moskvy.

Válka na Ukrajině celosvětový energetický trh – tedy i ten s ropou – zásadně změnila. Rusko je druhým největším vývozcem ropy na světě. Není proto překvapením, že má eminentní zájem svůj ropný export udržet a rozšiřovat, kvůli čemuž přepisuje dvacet let staré obchodní vzorce a rozděluje světový energetický systém vedví.

Jakási stínová flotila záhadných plavidel existovala už před začátkem ruské invaze na Ukrajinu vloni v únoru. Vlivem sankcí uvalených Západem a jeho spojenci se k ní ale přidala další plavidla. A ta mohou ruský export zprostředkovávat a tento obrovský zdroj ruských příjmů udržovat při životě.

Experti a lidé z oboru odhadují velikost této nejasné flotily na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Doprava

Energie

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Sankce proti Rusku

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější