Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chtěl vědecky pronikat k samé podstatě díla Kundery, Hrabala a dalších. Kritika podle něj neměla být subjektivní

Květoslav Chvatík (1930–2012)
Květoslav Chvatík (1930–2012)

Seriál Česká inteligence 20. století: Chtěl, aby se myšlení o literatuře stalo sofistikovanou vědou, obdobnou ve svých nárocích na objektivitu vědám přírodním. Ale zároveň chtěl být svým psaním lidem nablízku. Pocit znalecké převahy ho nelákal.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Filozof a literární teoretik Květoslav Chvatík (1930–2012) pocházel z Bystřice pod Hostýnem, jeho otec tam měl zahradnictví. Pro syna až do patnácti let představovalo podle jeho vlastních slov „celý životní vesmír“; v pustnoucím parku bylo doma dost míst a zákoutí, kde se dalo s klukama donekonečna hrát a řádit na motivy vyčtené z foglarovek a mayovek.

Svatý Hostýn, vyhlášené moravské poutní místo, kam se s rodinou vyráželo o nedělích, ho naplňoval spíš tísní z početných řad žebráků, doprovázejících poutníky. „Jejich kvílivé prosby o almužnu se slévaly s mariánskými litaniemi v drásavý chór. Bylo to, jako by ožil středověk a za příštím zákrutem cesty se otvíraly brány pekel; srdce se svíralo soucitem a úzkostí a byl jsem vždycky rád, když jsme měli tento úsek cesty za sebou.“ Křesťanem se tedy nestal.

Probouzela se v něm nejenom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější