Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Autobiografické zachycení mládí a pocta učiteli. Navždy mladí začínají žít svůj sen a zjišťují, že život není pohádka

Navždy mladí. Foto: Film Europe
Navždy mladí. Foto: Film Europe

Do českých kin vstupuje film Navždy mladí, atmosférický snímek italsko-francouzské režisérky Valerie Bruni Tedeschi. Vyžívá se v extrovertních proklamacích, dramatických sceneriích a vypjatých emocích. Zachycuje prostě divadlo a herectví v tom nejlepším slova smyslu. K vidění je od 23. března.

Na školu herectví Les Amandiers se snaží dostat stovky uchazečů. Důvody se různí – někdo chce, aby byla jeho máma pyšná, někdo se chce učit od Patrice Chéreaua, někdo má manželku a dítě na cestě a radši by byl herec než číšník, někdo cítí, že mu utíká mládí a že v životě zatím nic nedokázal, a pro někoho je divadlo bariérou, která ho drží, když už už padá do propasti.

Snímek Navždy mladí začíná na chodbě školy, kde se uchazeči rozcvičují, dostávají do role nebo prolévají slzy po neúspěchu. Mezi nimi je i Stella, aspirující herečka snažící se zakrýt privilegia a bohatství, které získala jen tím, že se dobře narodila.

Mnohočlenná přijímací komise hodnotí dramatický výkon i motivaci. Na konci vyčerpávajícího procesu se dvanáct uchazečů stane studenty na škole Les Amandiers. A Stella je mezi nimi.

Idoly a vzory

Osmdesátá léta jsou v Théâtre des Amandiers v Nanterre celá tak trochu zahalená kouřem z cigaret. Dvanáct mladých herců se právě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější