Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč se ještě nepobavit, než bude hůř? Titanic se potápí, kapela hraje, říká David Koller

David Koller v MeetFactory. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
David Koller v MeetFactory. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

David Koller novým albem LP XXIII opět dokazuje, že tuzemský pop lze dělat bez podbízivosti a stokrát ohraných klišé. V rozhovoru pro Deník N Koller vzpomíná na natáčení svého prvního videoklipu, na spolupráci s Jáchymem Topolem nebo na cestu na Ukrajinu, kam se vydal dva dny po začátku ruské agrese.

„Pak bych se podíval na tu novou písničku, tak kdybys ji mezitím připravil?“ ptá se David Koller zvukaře Petra Filipa Filipského. Jsme ve smíchovském klubu a galerii MeetFactory, kterou známý muzikant otevřel v roce 2007 spolu s výtvarníkem a kamarádem Davidem Černým.

„Máme nějaké nové nápady, tak to dáváme dohromady. Do podzimu ale chceme dotočit klipy k desce, další singly můžeme vydávat až pak,“ dodává Koller ve dveřích zkušebny a studia s tím, že nové písně mají ještě svůj čas.

Křty desky LP XXIII proběhnou v dubnu po celé republice, 27. března začne pětidenní rezidence v pražském klubu Jazz Dock.

V rozhovoru se dočtete:

  • proč při natáčení svého prvního klipu a letu balonem slyšel větu „teď se modli“,
  • co si myslí o roli kultury v době války,
  • jak vzpomíná na cestu na Ukrajinu, kterou před rokem podnikl,
  • jak se mu na albu spolupracovalo s Jáchymem Topolem,
  • proč se na prvním porevolučním turné Lucie s Plexis strhla rvačka a kdo ji vyhrál,
  • jestli vzniknou ještě nové písně skupiny Lucie.

Původně jste chtěl vydávat jen singly. Formát alba vás omrzel?

V dnešní záplavě nové muziky desky vydrží jen krátkou dobu. Často se ta doba nepočítá na měsíce, ale spíš na týdny, někdy i na dny. Na světě jsou možná miliony kapel, do médií se ale dostanou jen některé.

Když jste u velké firmy, která vydává například U2, na propagaci jejich desky také nemají celý rok. Věnují se tomu například měsíc, a protože vaše kapela je menší než U2, dostanete 14 dní. To mi vadí. Za každou deskou roky práce a dva týdny po vydání se vás už ptají, kdy vydáte další.

Nejstarší skladbou z aktuálního alba je singl My se vám ozveme z června 2020. Změnily se ty písně během let?

Válka vyznění některých textů změnila, My se vám ozveme mezi ně patří. V textu si rozhořčení muži stěžují, jak jim neustále někdo odposlouchává telefon, SMS nebo maily. Jenže když přišla válka, člověk si říkal, že je možná dobře, že nás všechny odposlouchávají. Znamená to, že odposlouchávají i ty ruský

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější