Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejde jen o místa ve školkách. Co odrazuje matky od návratu do práce

Ilustrace: Deník N
Ilustrace: Deník N

Mezi nejčastěji udávané důvody, proč se ženy nevracejí z rodičovské dovolené do práce dříve než po několika letech, patří problém najít částečný úvazek nebo místo ve školce. Zkušenosti nepracujících matek oslovených Deníkem N ale ukazují, že rozhodnutí starat se raději o dítě než vydělávat může pramenit i odjinud.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Některé nepracující matky zůstávají doma kvůli tomu, aby si své mateřství užily. Jiné z přesvědčení, že by dítě dřívější odloučení nezvládlo. Další mají pocit, že „kariéry už předtím bylo dost“. Kromě toho zaznívá i praktičtější důvod – partner dlouhodobě vydělává více, a pro rodinu je tak podobné nastavení finančně výhodnější.

Už stačilo

„Od šestnácti let jsem denně pracovala a budovala kariéru, které jsem, když to hodnotím zpětně, věnovala víc, než bylo zdrávo,“ vysvětluje Nikola Zámečníková ze Zlončic, proč se rozhodla zůstat doma naplno. Před narozením dcery působila ve skupině Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, kde měla na starost péči o zákazníky.

„Věřím, že já i dcera si tento čas zasloužíme. Být naplno spolu, abych jí dala pevné základy do života a sebe nepřipravila o žádný z jejích úsměvů. A cítím, že jsem doposud odpracovala dost na to, abych

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pracovní trh

Zkušenosti českých rodičů

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější