Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bill Browder: Znovu bych do Ruska nikdy nešel. Magnitského smrt mě bude pronásledovat do konce života

Bill Browder ve své londýnské kanceláři. Foto: Kirill Ščeblykin, Deník N
Bill Browder ve své londýnské kanceláři. Foto: Kirill Ščeblykin, Deník N

S americkým investorem a Putinovým odpůrcem, který ve světě prosazuje přijetí zákonů postihujících ruské mocné, jež porušují lidská práva, jsme v jeho londýnské kanceláři mluvili o tom, co pro Rusko znamená brexit, jak vnímá svou roli v privatizaci v 90. letech a proč slavil, když zatkli Chodorkovského.

Do Londýna jste přicházel jako do globálního centra finančnictví a politiky. Jaký máte pocit z brexitu? Má na vás nějaký vliv?

Má na mě hluboký vliv v mnoha ohledech. Na svět se dívám optikou boje s Putinem o zadržování Ruska. To je i moje hlavní činnost. Jedním z největších Putinových politických snů je mít mocnou zemi jako Británie zabředlou do slovní občanské války ohledně věcí, kdy se veškeré jeho chování vyztrácí z pozornosti.

Hádáme se tu o to, jestli zůstat uvnitř, nebo odejít. Pokud odejít, tak za jakých podmínek. Veškerý tento hněv je obrovským dárkem pro Vladimira Putina.

Jak mu to konkrétně pomůže?

Putin vede zemi, jejíž hospodářství je velké jako ekonomika státu New York. Není velká. Jeho vojenský rozpočet je o 90 % menší než americký. Takže nemá ani obrovskou armádu. Nicméně si o sobě myslí, že stojí v čele supervelmoci.

Aby mohl dosahovat svých velmocenských cílů, kterých Rusko dřív byl schopné, musí se vyrovnat se třemi hlavními překážkami: Evropskou unií, NATO a Spojenými státy. Je pro něj těžké prosazovat svůj vliv proti tělesům, která jsou o hodně větší než on. Pro něj je nejlepší se přetlačovat s jednotlivými státy a nejlepší způsob, jak k tomu vytvořit situaci, je tato velká tělesa rozbíjet. Má tři strategické cíle: rozbít Evropskou unii, rozbít NATO a aby se Spojené státy nesoustředily na to, co dělá.

Cítíte se v Londýně bezpečně? Nedávno Rusko požádalo již posedmé Interpol o vaše zadržení.

Britové mě

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější