Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jurečka dal vale pevné hranici odchodu do penze. Součástí reformy bude možná i nápad exministryně Maláčové

Seniorka, ilustrační foto. Foto: ČTK / Drahoslav Ramík
Seniorka, ilustrační foto. Foto: ČTK / Drahoslav Ramík

Mimořádně vysoká inflace a státní rozpočet, který bojuje se schodky na úrovni stovek miliard korun, donutily vládu, aby urychlila práci na důchodové reformě a zavedla některá opatření již od ledna příštího roku. Pro seniory by změny znamenaly pomalejší růst penzí, pro mladší ročníky pak pozdější odchod do důchodu. Ministři pracují i s možností, že by manželé své důchody sdíleli, což by po smrti jejich partnera vylepšilo příjmy vdovám a vdovcům s nízkými penzemi.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vláda podrobnosti chystané důchodové reformy tají tak důsledně, že z úterního jednání si jeho účastníci nemohli odnést podklady, na nichž byly novinky podrobně vysvětlené. Deníku N se však podařilo zjistit, jak by některé části důchodové reformy mohly vypadat, pokud se na nich koalice nakonec dohodne.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) slíbil, že výslednou reformu představí veřejnosti letos v dubnu.

„Intenzivně pracujeme, abychom dospěli k finálnímu návrhu řešení důchodové reformy, a až jej budeme mít, představíme jej veřejnosti jako jeden celek. Vytrhávat jednotlivé parametry z celkového kontextu nedává žádný smysl,“ řekl k úterní schůzce premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že se vyjednávači v debatách posunuli.

Konec nepopulární myšlenky

Hlavní změnou, kterou šéfové stran a jejich experti projednávali, je úprava věku odchodu do důchodu. Jurečka opustil mezi voliči nepopulární myšlenku pevně stanovené hranice důchodového věku a nejdiskutovanější je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Důchody

Vláda Petra Fialy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější