Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tři příběhy ukrajinských rodin v Česku. Rozvod, nemocná dcera i odloučení

Karina Štepčuk se svou dcerou Jevou a maminkou Valentinou Boklan. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Karina Štepčuk se svou dcerou Jevou a maminkou Valentinou Boklan. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Uprchli z Ukrajiny před válkou a dočasný domov našli v Česku. Kromě ztráty domova řeší i své osobní problémy. Karina Stepčuk se rozvádí se svým manželem, který zůstal na Ukrajině. Jevgenij Šylo zdlouhavě shání pro dceru s autismem potvrzení od lékaře, aby mohla začít chodit do školy. A Oksana Grugorčuk zůstala v Praze jen s manželem; její dcery se po několika měsících raději vrátily k babičce na Ukrajinu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ubytovna Meteor v pražské Libni za uplynulý rok poskytla přístřeší více než 250 uprchlíkům z Ukrajiny. Zatímco na začátku války se Meteor zaměřoval hlavně na „první pomoc“ vyděšeným lidem, kteří prchali před válkou, dnes se snaží, aby se dokázali co nejvíce integrovat.

V libeňské ubytovně našla svůj dočasný domov i Karina Stepčuk, která do Česka přijela z kyjevské oblasti s tříletou dcerou Jevou a maminkou Valentinou Boklan krátce po začátku války.

„V Česku se nám moc líbí. Lidé nám nedávají najevo, že jsme Ukrajinky, nemáme pocit, že jsme jiné. A za to jsme vděčné. Pro maminky s kočárkem je tady všechno mnohem pohodlnější. Taky se mi líbí, jak tu třídíte odpad. Jestli se vrátíme na Ukrajinu, naučím to i své známé,“ říká s úsměvem Karina. Na Ukrajině vystudovala filmovou režii a své profesi by se chtěla věnovat i tady.

„Zkoušela jsem získat práci v České televizi, ale bohužel tam momentálně nejsou volná místa. Ale protože mám dobrou angličtinu, přislíbili mi, že bych mohla časem možná nějakou práci získat. Na Ukrajině jsem se zaměřovala na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější