Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš nám vykradl program, exprezident Klaus šíří konspirativní spekulace, říká Zahradil. Odmítá, že je euroskeptik

Europoslanec ODS Jan Zahradil. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Europoslanec ODS Jan Zahradil. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Patnáct let působí Jan Zahradil jako europoslanec a v „nomádské existenci“ chce pokračovat i po květnových volbách. Plánuje v Bruselu provést revizi zbytečných zákonů a umožnit, aby se členské státy integrovaly jen v těch oblastech, které si samy zvolí. „Dovedeme si představit referendum o nevstoupení nebo vstoupení České republiky do eurozóny,“ uvedl kandidát na šéfa Evropské komise v rozhovoru pro Deník N. Exprezident Václav Klaus podle něj šíří konspirativní spekulace.

Europoslancem jste od roku 2004. Baví vás to ještě?

Teď mě to baví ještě možná víc, protože v Evropské unii se schyluje ke změnám. Všichni tuší, že velká koalice lidovců a socialistů končí, takže nikdo přesně neví, jaká bude budoucí parlamentní většina. Já jsem si to navíc okořenil „spitzenkandidaturou“, takže letos to má obzvlášť grády.

Ano, kandidujete na předsedu Evropské komise za frakci Evropských konzervativců a reformistů. Nicméně, nezhatí vaše šance brexit? Ve vaší frakci je osmnáct britských poslanců, nehrozí tedy, že po jejich odchodu budete slabší?

Teď to vypadá, že britské strany budou muset jít k volbám do Evropského parlamentu. Podle průzkumů by sice neudělaly osmnáct konzervativních europoslanců, ale vypadá to, že zhruba patnáct by se tam dostat mohlo. Všechny strany, co tam teď máme, mají lepší skóre, než měly v roce 2014, takže každá z nich dodá více europoslanců. Takže na tom budeme ještě lépe.

Podle vás tedy nehrozí, že by Velká Británie odešla z Evropské unie ještě před volbami?

To se také může stát, ale považuju to za méně pravděpodobné, protože by musela projít nějaká dohoda mezi konzervativci a labouristy. Jak premiérka Theresa Mayová, tak vůdce opozice Jeremy Corbyn mají slušnou opozici i ve svých stranách a nevidím tam možnost dohody na většinovém hlasování pro smlouvu mezi Evropskou unií a Velkou Británií.

A jak podle vás dopadne brexit? Odejde nakonec Velká Británie z Evropské unie?

Nakonec odejde. Tím, že si to teď prodloužili, mají možnost dospět k nějaké dohodě. Ale aby nemuseli kandidovat ve volbách, museli by k ní dospět do 22. května, což je nereálné. Do konce října to stihnou, protože pak budou mít ještě dalších pět měsíců na to, aby se dohodli.

Jejich zástupci tedy budou i přesto v Evropském parlamentu?

Britové obsadí místa, která jim náleží, a když to dobře dopadne, tak 31. října odejdou a odejdou i z Evropského parlamentu. Půlka jejich mandátů se přerozdělí a nastoupí náhradníci ze států, které měly na europoslancích dostat přidáno (druhá polovina nebude obsazena, pozn. red.). Budeme mít tedy jeden Evropský parlament do 31. října a odlišný po 31. říjnu.

Je tedy možné, že bychom měli doplňovací volby do Bruselu?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější