Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Evropská regulace je přísnější. Zkrachovalé americké banky jsou už dávno mrtvé, říká profesor ekonomie z Chicaga

Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Určitě bychom si měli zvykat na vyšší ceny. Pevně ale věřím, že na vyšší inflaci si zvykat nemusíme, říká ekonom Ľuboš Pástor.

Pástor je profesorem ekonomie, přednáší na prestižní Chicagské univerzitě. V březnu 2015 se částečně vrátil a od té doby je členem Bankovní rady Národní banky Slovenska (NBS).

Vysvětluje, že zpřísňování měnové politiky pomáhá snižovat inflaci, ale může přispívat k finanční nestabilitě, jak ukázal případ americké Silicon Valley Bank (SVB).

Problém SVB spočíval v tom, že měla ve svých aktivech velký podíl dlouhodobých dluhopisů a více než 90 % vkladů banky nebylo pojištěno; jednalo se o velké vklady podniků. Podle Pástora je nepravděpodobné, že by se v Evropě našla banka, která by měla oba tyto problémy najednou.

Kdy skončí krize s vysokou inflací?

Inflační krize skončí, až jádrová inflace, která je očištěna od cen energií a potravin, dosáhne v eurozóně opět dvou procent. Tam bychom ji chtěli mít. V současné době se pohybuje někde mezi pěti a šesti procenty (v Česku je na úrovni dvanácti procent, pozn. red.), takže je příliš vysoká.

Do jaké míry je tato situace závislá na vývoji války proti Ukrajině?

Do značné míry. Tato válka ovlivňuje zejména

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Trhy

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější