Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kniha, která má být zničena? Čím dráždí „zakázaná“ publikace z ÚSTRu

13 objektů z (ne)šťastného muzea. Foto: repro z knihy
13 objektů z (ne)šťastného muzea. Foto: repro z knihy

Už dlouho se nestalo, že by se o nějaké knize mluvilo tolik jako o publikaci 13 objektů z (ne)šťastného muzea. V otevřeném dopise zaměstnanců Radě ÚSTR z minulého týdne byla uváděna jako příklad publikace, u níž vedení ústavu znemožnilo distribuci a dopustilo se tak cenzury.

Kniha 13 objektů z (ne)šťastného muzea editorů Terezy Arndt, Bohumila Melichara a Čeňka Pýchy vznikla na půdě Oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů.

Jeho zaměstnanci před pár dny otevřeně vystoupili proti vedení ÚSTRu poté, co byl ze své funkce odvolán vedoucí oddělení a jeden ze spoluautorů knihy Čeněk Pýcha.

Zaměstnanci protestovali proti tomu, že vedení ÚSTRu podle nich omezuje svobodu bádání, konkrétně že „znemožnilo distribuci a prezentaci“ zmíněné knihy.

Historik Petr Zídek k tomu ve své březnové recenzi v Právu dodával, že na zasedání Rady ÚSTR se Monika MacDonagh-Pajerová podle hodnověrného svědectví dokonce dotazovala, zda by nebylo možné hodit celý náklad knihy do stoupy.

Vedení ale kritiku odmítlo: žádné cenzurní zásahy nikdy ze strany ÚSTRu vůči oddělení vzdělávání či jeho jednotlivým zaměstnancům prý neproběhly, kniha „byla expedována v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura faktu

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější