Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: O co jde Číně? O mír na Ukrajině opravdu ne

Oba lídři, Si i Putin, se vzájemně oslovovali příteli. Jen Si byl ten silnější "přítel". Březnová návštěva čínského prezidenta v Moskvě. Foto: kremlin.ru
Oba lídři, Si i Putin, se vzájemně oslovovali příteli. Jen Si byl ten silnější „přítel“. Březnová návštěva čínského prezidenta v Moskvě. Foto: kremlin.ru

Celý svět sleduje návštěvu čínského vůdce Si Ťin-pchinga u Vladimira Putina v Moskvě. Proklamovaná jednání o míru ale nikdo nečeká a žádný mír z toho ani nebude. Číně totiž válka na Ukrajině vyhovuje. A Švýcarům se podařilo zachránit slavnou banku Credit Suisse. Aspoň zatím.

Dnešní dění vybrali a okomentovali Markéta Boubínová, Petra Procházková a Michal Tomeš.

Dějinná logika Číny a Ruska

Čínský vůdce Si Ťin-pching přiletěl do Moskvy, a stal se tak prvním světovým lídrem, který stiskl ruku trestně stíhanému Vladimiru Putinovi, muži podezřelému z těch nejtěžších zločinů. Oba státníci zasedli ke slavnostnímu pozdnímu obědu, kromě polévky z jesetera nebo jeleního na třešních si dali i tradiční ruské palačinky. O tom, jaké lapálie čekají Putina v souvislosti se zatykačem, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud, se prý vůbec nebavili. Stačilo, že dali najevo, jak moc drží spolu.

A to i v otázce války na Ukrajině. Čína má přece mírový plán, o kterém je prý Rusko ochotno jednat. Ve skutečnosti samozřejmě Pekingu o žádný mír nijak zásadně nejde. Naopak. Těží ze situace víc než kdokoliv jiný. Levné ruské suroviny, o které se nemusí přetahovat s Evropou, i obrovský ruský trh, který teď, kvůli západním sankcím a hladu po veškerém zboží, pozře cokoliv bez ohledu na kvalitu, jsou pro Čínu pořádným lákadlem.

Není proto divu, že měl Si Ťin-pching Putinovi zdůrazňovat, jak moc si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější