Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Časy prosperity a míru skončily. „Po válce na Ukrajině může přijít útok na Tchaj-wan,“ říká Rachman

Gideon Rachman je hlavním zahraničním politickým komentátorem Financial Times od roku 2006. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Gideon Rachman je hlavním zahraničním politickým komentátorem Financial Times od roku 2006. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

„Nezávislost Tchaj-wanu vnímá prezident Si jako ponížení Číny, stejně jako vnímá Putin nezávislost Ukrajiny jako ponížení Ruska. A pocit ponížení je velmi silný motiv,“ tvrdí jeden z nejvlivnějších světových komentátorů Gideon Rachman z Financial Times.

V rozhovoru si povídáme například o tom:

  • jak je Vladimír Putin při osobním setkání připravený zaútočit a jak si svoji moc představuje Si Ťin-pching;
  • jestli jsou některé státy náchylnější podlehnout populismu více než jiné;
  • že se Británie vrátí do Evropské unie;
  • proč je Viktor Orbán populární mezi americkými republikány.

Svou nejnovější knihu jste psal během pandemie. Co se od té doby změnilo?

Pracoval jsem na ní zejména během pandemie, když byl americkým prezidentem Donald Trump, s dopsáním knihy jsem ale čekal na americké volby, které byly na podzim v roce 2020 a vyhrál je Joe Biden. Je pravda, že situace se neustále vyvíjí, autoritářský populismus ale představuje globální jev a jako takový se příliš nemění.

Byla Trumpova prohra důležitým momentem?

Rozhodně. Trump byl mezi všemi autoritářskými populisty nejvýznamnější, protože vládl světové velmoci. A když se v roce 2016 stal prezidentem, zjištění, že ani silné demokracie – jako ta americká – nejsou proti populismu odolné, vyvolalo šok.

Po dopsání knihy skončil i Jair Bolsonaro v Brazílii, další z autoritářských populistů, o kterém jste psal.

Ano, ale zase se vrátil Benjamin Netanjahu v Izraeli a může se vrátit i Trump. Populisti odcházejí a přicházejí.

Foto N – Vladimír Šimíček

Gideon Rachman

Hlavním zahraničním politickým komentátorem Financial Times je od roku 2006. Předtím 15 let působil v týdeníku The Economist. Získal ocenění Orwell Prize a European Press Prize. Zaměřuje se na americkou zahraniční politiku a Evropskou unii.

Vaše kniha poskytuje ucelený pohled na fenomén autoritářství takzvaných silných mužů, zmiňujete v ní i své osobní setkání s mnoha politiky, o kterých píšete. Existují nějaké společné povahové rysy, které tito muži mají?

Když se podíváte na to, co dělají, jsou si překvapivě podobní – přestože působí v jiných režimech. U osobních setkání jsem ale vypozoroval, že jde o dost rozdílné lidi. Například Vladimír Putin byl vždy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Tchaj-wan

Vladimir Putin

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější