Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Děti pod tlakem, rodiče ve stresu. Jak se připravit na přijímačky a co nehrotit?

Přijímačky v dubnu čekají přes sto tisíc dětí. Ilustrační foto: ČTK
Přijímačky v dubnu čekají přes sto tisíc dětí. Ilustrační foto: ČTK

Na střední školy se letos hlásí nejsilnější ročník za posledních třicet let a tento přetlak s sebou nese obrovské psychické vypětí dětí i rodičů. Kdy a jak se děti začínají připravovat? Co jim dělá při přijímacích zkouškách největší problémy? A jakých chyb se v honbě za střední školou dopouštějí rodiče?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Syn autorky tohoto textu se chce hlásit na gymnázium. Ne letos, ale příští rok. Ne na výběrovou školu, ale na „řadové“ čtyřleté gymnázium poblíž bydliště. Zdánlivě naprosto banální situace, na které není nic zásadního k řešení. Ve skutečnosti ale mimořádně výbušné téma, které mezi rodiči rezonuje zejména v posledních letech, kdy se na střední školy hlásí silné ročníky dětí.

A tak nastává poněkud absurdní situace, kdy děti rok před přijímacími zkouškami tráví víkendy na přípravných kurzech a rodiče platí tisíce za soukromé doučování. Obíhají s dětmi dny otevřených dveří na školách, protože strategie, na kterou z nich podat přihlášky, si žádá podobně propracovanou přípravu jako mistrovský šachový zápas.

Rok a půl před přijímacími zkouškami se ve škole nepovolují žádné úlevy, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější