Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Alžírsko: další z arabských i afrických zemí, kde se lidé bouří proti mocným. Jak to může dopadnout?

Alžířané protestují proti prezidentovu zástupci Abdelkaderu Bensaláhovi. Foto: ČTK
Alžířané protestují proti prezidentovu zástupci Abdelkaderu Bensaláhovi. Foto: ČTK

V největší africké zemi, Alžírsku, probíhají v posledních týdnech masové protivládní manifestace. Roznětkou lidového hněvu bylo plánované znovuzvolení těžce nemocného prezidenta Abdelazíze Butefliky, který zemi vládl od roku 1999. Jeho kandidatura byla sice pod tlakem veřejnosti stažena, ale úřad dočasně přešel na prezidentova zástupce Abdelkadera Bensaláha, kterého dav odmítá se stejnou důrazností.

Už osmý pátek po sobě vyšli Alžířané do ulic svých měst. Žádají zákon práva, demokracii, novou republiku, nové Alžírsko. Přejí si svobodné volby, z nichž by vzešli zástupci lidu.

Protesty už trvají dva měsíce a navzdory zákazu demonstrovat (platného od roku 2001) lidí v ulicích přibývá. Přestali se bát, jsou šťastní, že se odvážili a konečně mluví stejným jazykem. Dosud mají v paměti hrůzy poslední občanské války. Odmítají proto násilí a policie proti nim přímo nezasahuje. Ale zatýká. Vlivné zástupce opozice, členy inteligence, nepohodlné novináře…

Mezi manifestujícími mezitím roste hněv.

Čeho dosáhli?

Vzácná, poměrně čerstvá fotografie alžírského prezidenta Abdelazíze Butefliky v Alžíru 9. dubna 2018. Foto: Ramzi Budina, Reuters

Nemohoucí prezident Buteflika už do úřadu znovu kandidovat nebude, nové volby se mají konat počátkem července, do té doby má Alžírsko řídit Buteflikův zástupce (a spojenec) Abdelkader Bensaláh. Uvažuje se o drobných změnách v ústavě. Ale ve skutečnosti režim zůstává pevně na svém místě a ti, kteří už dvacet let i déle zemi vládnou, odejít nechtějí. Postupem času získali obrovská privilegia, kterých se nemíní vzdát.

Kdo jsou tito lidé?

Především zástupci nejlépe organizované

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější