Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zájem o volby prezidenta převyšuje všechny ostatní. Tak proč nevolit poslance stejným způsobem?

Hodit svůj hlas konkrétnímu člověku se srozumitelnými pravomocemi voliče zjevně přitahuje víc než vybírat politické strany. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Hodit svůj hlas konkrétnímu člověku se srozumitelnými pravomocemi voliče zjevně přitahuje víc než vybírat politické strany. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Petra Janyšky: Nový prezident už je ve funkci, kampaň je za námi a to může být důvodem k zamyšlení, proč šlo volit tak vysoké procento voličů a zda by se stejný volební systém nemohl využít i na volbu poslanců.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Noční můrou všech demokratických států je nízká účast ve volbách. Postihuje snad všechny v Evropě. Příčin je jistě víc, jednou z hlavních však bude, že občan má pocit, že se v nabídce „nemůže najít“, svým hlasem nic moc nezmění a politický svět si dál pojede svou.

K nedávným volbám prezidenta u nás přišlo sedmdesát procent voličů, což je na Evropu a především na českou tradici posledních desetiletí vysoké číslo.

Co to říká? Není pravda, že se lidé o politiku a o věci veřejné nezajímají. Aby ale šli k urnám, musí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sněmovní volby

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější