Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co svírá hrdlo povídkovým hrdinům Chimamandy Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie. Foto: Manny Jefferson
Chimamanda Ngozi Adichie. Foto: Manny Jefferson

Světoznámé spisovatelce Chimamandě Ngozi Adichie vyšla v brněnském Hostu jedna z posledních dosud nepřeložených knih: povídková sbírka Co ti svírá hrdlo.

Ve dvanácti příbězích se autorka noří do spletitých a často bolestivých lidských příběhů, ve kterých se vrací do rodné Nigérie i vstupuje na půdu Spojených států. Glosuje v nich také nároky na „skutečnou“ africkou literaturu, zejména ale dává hlas hrdinům různého věku, původu i postavení, kteří sní o vlastní dávce štěstí.

Autorka nigerijského původu, dnes žijící ve Spojených státech, je již celosvětově uznávanou spisovatelkou. V posledních letech se její jméno často skloňuje v souvislosti s Nobelovou cenou.

Ostatně pětačtyřicetiletá Adichie je nositelkou mnoha literárních ocenění včetně PEN Pinter Prize a získala 16 (!) čestných doktorátů z univerzit několika zemí, včetně prestižního amerického Yale.

Přestože celosvětový úspěch zaznamenala už se svým románovým debutem Purpurový ibišek (v originále 2003, česky 2020), který byl záhy přeložen do několika desítek jazyků a nominovaný na prestižní Bookerovu cenu, v češtině její díla vychází v brněnském nakladatelství Host trochu na přeskáčku.

České čtenářstvo ji má možná i proto zafixovanou zejména coby autorku proslulé Amerikány (2013, česky 2017). Brněnské nakladatelství ale ve skvělých překladech Petra Štádlera postupně vydalo téměř vše, co Adichie napsala. A to včetně krátkých feministických esejů Milá Iljeawele (česky 2018) a Feminismus je pro každého (2018).

Ve feminismu Adichie spatřuje možnost pro spravedlivější svět. A oba eseje jsou díky svému čtenářsky vstřícnému, srozumitelnému jazyku ideálním zdrojem pro ty, kteří mají chuť se s feministickým smýšlením seznámit.

Deziluze z amerického snu

Adichie je nicméně známá zejména pro své poutavé romány. Její síla tkví v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější