Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mynář se podruhé pokoušel vrátit dotaci, kvůli které ho stíhá policie. Neuspěl, kladl si podmínky

Kancléř Vratislav Mynář odjíždí z Hradu. Odpovídat na dotazy nechce. Foto Ludvík Hradilek, Deník N
Kancléř Vratislav Mynář odjíždí z Hradu. Odpovídat na dotazy nechce. Foto Ludvík Hradilek, Deník N

Ministerstvo pro místní rozvoj podle zjištění Deníku N už podruhé odmítlo žádost někdejšího kancléře Vratislava Mynáře, který chtěl vrátit šestimilionovou dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech. Vrácení dotace by pro Mynáře mohlo znamenat polehčující okolnost v kauze, v níž je od jara 2021 trestně stíhaný a v níž exprezident Zeman neúspěšně žádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Společnost Clever Management, jejímž koncovým vlastníkem je Vratislav Mynář, se od ministerstva pro místní rozvoj nedávno dozvěděla, že její žádost o vrácení šestimilionové dotace neprošla. Důvod? Ministerstvo nechtělo přistoupit na všechny podmínky, které si Clever Management kladl. Šlo například o to, aby se stát, respektive resort financí, nepřihlásil jako poškozený v rámci trestního řízení.

Mynář je už od jara 2021 trestně stíhaný za údajné poškozování finančních zájmů Evropské unie. V případu jde o dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou firma získala od Úřadu Regionální rady soudržnosti Střední Morava (ROP). Problém spočívá v tom, že kancléřova společnost podle policie neuvedla v žádosti všechny údaje, a peníze proto získala neoprávněně.

Přestože ministerstvo pro místní rozvoj první žádost o vrácení zamítlo, Clever Management odeslala žádost znovu. „Je pravda, že společnost Clever Management se na začátku března už podruhé obrátila na ministerstvo pro místní rozvoj s obdobným návrhem,“ řekla Deníku N mluvčí resortu Veronika Hešíková.

A zatímco v první žádosti byla firma ochotna peníze vrátit jen v únoru, ve druhé žádosti podle informací Deníku N nabídla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější