Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Starostové chtějí volební právo v obcích od 16 let. Mladí fandí Pirátům a SPD, s výsledky to ale nezahýbe, říká sociolog

Odcházející předseda hnutí STAN Petr Gazdík předává stan svému nástupci Vítovi Rakušanovi. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Odcházející předseda hnutí STAN Petr Gazdík předává stan svému nástupci Vítovi Rakušanovi. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Starostové a nezávislí na svém víkendovém sněmu oznámili, že chtějí prosazovat, aby v komunálních volbách mohli hlasovat lidi od 16 let. Výhledově by se podle nich měla snížit věková hranice u všech voleb.

Návrh představil na sněmu Starostů a nezávislých nově zvolený předseda Vít Rakušan. „Myslíme si, že nazrála doba na diskusi o tom, aby v českém volebním systému měli právo volit i šestnáctiletí,“ prohlásil Rakušan.

V rozhovoru pro Deník N tento plán upřesnil první místopředseda hnutí STAN Jan Farský, podle nějž se plán týká pouze aktivního volebního práva (tedy práva volit), kandidovat by mohli občané stejně jako doposud v 18, 21 a 40 letech podle typu voleb.

„Do debaty dáváme, aby to bylo jenom v komunálních volbách. Je to i proto, že jsme Starostové, a případně bychom jako první riskovali, jak se přeskupí pozice v obcích. Takže i na tom chceme ukázat, že se nebojíme a lidem v tomto věku důvěřujeme, že jejich rozhled už je dostatečný, aby rozhodovali o své budoucnosti,“ řekl Deníku N Farský.

Politická konkurence se k návrhu staví rezervovaně. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek Deníku N napsal, že hnutí zatím nemá k tématu vyhraněný postoj. „Nikdo nás zatím neoslovil. Budeme o tom diskutovat na klubu,“ řekl.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněm hnutí STAN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější