Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč má Čína zájem na vleklé, leč stabilní válce, která vyčerpává Rusko i Ukrajinu?

Sousedé, spojenci, vůdci velmocí. Ruský lídr Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching spolu obědvali a zítra budou jednat v Moskvě. Foto: kremlin.ru
Sousedé, spojenci, vůdci velmocí. Ruský lídr Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching spolu obědvali a zítra budou jednat v Moskvě. Foto: kremlin.ru

Analýza: Vyletěl. Přelétá čínsko-ruskou hranici. Je nad Permí. Přistál v Moskvě. Ruská média a sociální sítě sledovaly snad každý krok čínského prezidenta prakticky od jeho dnešního probuzení. Návštěva Si Ťin-pchinga v Rusku je mimořádná a má vypadat jako mírová mise. Ve skutečnosti jde o to, udržet válku v patřičných mantinelech a vytěžit z ní maximum.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Stisky rukou, které si ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching vyměnili, z hlediska mezinárodního práva neznamenají nic. Ani Čína, ani Rusko neuznávají jurisdikci Mezinárodního trestního soudu (ICC) a obvinění Putina z těžkých zločinů i již vydaný zatykač na něj ostentativně ignorují.

Letadlo s čínským vůdcem na palubě přistálo v Moskvě kolem 13. hodiny místního času. Chvíli poté dosedla na ruskou půdu čínská delegace.

Vysoce postaveného hosta a jediného významného spojence Moskvy nevítal, jak se očekávalo, například exprezident a druhý muž v ruské Bezpečnostní radě Dmitrij Medvěděv či ministr zahraničí a dávný přítel Číny Sergej Lavrov, nýbrž vicepremiér Dmitrij Černyšenko, nikoliv první liga z hlediska zahraniční politiky. Si hned na letišti prohlásil, že bude stát bok po boku s Ruskem na stráži světového míru.

Oficiálně přiletěl Si Ťin-pching do Moskvy s plánem, jak nastolit mír na Ukrajině, který ovšem zveřejnil už dříve. Takže nic překvapivého se od dnešního pozdního oběda a schůzky mezi čtyřma očima nečekalo. Vědělo se, že ho Putin pochválí a pronese, že Rusko je k mírovým jednáním připraveno. Potud se vše odehrálo podle předpokladů. Přesto je k jednáním, která budou zítra pokračovat, napnuta pozornost celého světa. A více než z proklamací, tiskovek a oficiálních resumé se o podstatě jednání hádá z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější