Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (386. den): Slovenské migy jdou do války. Na co jsou vhodné a na co ne

Letové ukázky stroje MiG-29 slovenských ozbrojených sil. Foto: ČTK
Letové ukázky stroje MiG-29 slovenských ozbrojených sil. Foto: ČTK
  • Dědictví Varšavské smlouvy a Mečiarových deblokací.
  • Jakou verzi mají na Slovensku, jakou Ukrajinci a v čem se liší.
  • Jak jsme modernizovali MiG-29.
  • Co slovenské migy dokážou, co ne a k čemu je Ukrajinci mohou využít.
  • Co nového v Bachmutu a okolí.
  • Situace u Avdijivky je nepřehledná, na postupu se neshodnou ani ruské zdroje.
  • Britové tvrdí, že ruský útok je v koncích.
  • Mapa dne – Bachmut.
  • Videa dne – bombardování ukrajinských pozic ruskými přesnými zbraněmi; ukrajinskou jednotku na otevřeném poli zasáhlo ruské dělostřelectvo; bagr zničen při kopání zákopů.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za čtvrtek 16. března. Situace na některých místech už může být jiná.

Slovenská vláda rozhodla o předání třinácti stíhaček MiG-29 Ukrajině, pro které už armáda nemá využití. Přesné datum není známo, je to otázkou jednotek týdnů. Kromě nich pošle také systém země-vzduch KUB.

Původně se mluvilo pouze o 11 stíhačkách. Jak vysvětlil už včera kolega Vladimír Šnídl, rozdíl tvoří tři kusy dlouhodobě odstavených a nevyužívaných migů, které budou vhodné pouze jako zdroj náhradních dílů. Zbývajících deset migů je modernizováno. Minimálně část z nich si zalétá a bude také bojovat.

V dnešní části vývoje bojů se pokusíme odpovědět na to, co dokážou slovenské migy, v čem se liší od ukrajinských, jak je slovenská armáda modernizovala a jaký typ bojových misí je může čekat.

Dědictví Varšavské smlouvy a Mečiarových deblokací. První stíhačky MiG-29 do tehdejšího Československa dorazily v roce 1989 ještě před pádem režimu. V té době šlo o velmi moderní a výkonné stroje. Když se společný stát rozpadl, nástupnické země si tento typ podělily v poměru 1 : 1, ačkoli u starších byl poměr 2 : 1 ve prospěch České republiky, který odpovídal rozdílu ve velikosti obou států.

Toto rozhodnutí předznamenalo budoucí vývoj obou letectev. Deset kusů je příliš málo na vybudování funkční jednotky. Češi se svých MiG-29 rychle zbavili, protože u nich neexistovaly pochybnosti o orientaci na Západ. Svoje migy rychle uzemnili, vyřadili a vyměnili s Poláky za vrtulníky. Přechodný čas zůstali u starších MiG-21 a MiG-23, ale po čase přešli na západní techniku v podobě švédských gripenů.

Slovensku však v rozhodujícím období vládl proruský Vladimír Mečiar, jehož vláda se rozhodla získat dalších 14 kusů MiG-29 prostřednictvím deblokace ruského dluhu. Nešlo o stroje z výroby, ale o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější