Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mezi Ukrajinou a USA to skřípe, píše Politico. Jiný názor mají na Bachmut i znovuzískání Krymu

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden v únoru v Kyjevě. Foto: Bílý dům
Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden v únoru v Kyjevě. Foto: Bílý dům

Washington dál tvrdí, že bude podporovat Kyjev „tak dlouho, jak bude třeba“, ale podle experta Petra Tůmy to svědčí i o jeho opatrnosti.

Válka na Ukrajině trvá už déle než rok a Američané od začátku podporují Kyjev vůči ruskému agresorovi. Dobře informovaný web Politico ale přinesl článek, podle kterého mezi Washingtonem a Kyjevem narůstají rozdíly v tom, jak vidí další vývoj války a cíle, kterých chtějí Ukrajinci dosáhnout.

Odkazuje se na zdroje z Bidenovy administrativy, senátory i nezávislé experty. Ti se shodují, že ve vztazích mezi oběma zeměmi narůstá napětí. Podle nich za to mohou vyčerpávající obrana Bachmutu i snaha Ukrajinců znovu získat Krym.

Diplomat a expert na transatlantické vztahy Petr Tůma si ale myslí, že na tom není nic překvapivého a rozdílné pohledy na mnohé věci Američané a Ukrajinci měli a budou mít.

„Skutečné rozdíly tu byly od začátku a v budoucnu se mohou zvětšovat. Podpora Ukrajiny v Americe se může měnit a dnes je to v USA téma,“ vysvětluje odborník z washingtonského think tanku Atlantic Council a jmenuje právě příklad Bachmutu v Doněcké oblasti.

„Bachmut je podle Američanů jen symbolický a nepředstavuje žádný strategický bod, o který by Kyjev nemohl přijít, ale Ukrajinci to samozřejmě vidí jinak,“ říká.

Ruské jednotky dobývají Bachmut už sedmý měsíc. Město na jihovýchodě Ukrajiny je centrem intenzivních bojů posledních týdnů, přičemž proti ukrajinským jednotkám Moskva posílá zejména členy Vagnerovy skupiny.

Obě strany hlásí obrovské ztráty, přičemž během ostřelování a bombardování se někdejší 70tisícové město proměnilo v ruiny.

Ukrajinci se odtamtud odmítají stáhnout a vedení ukrajinské armády tvrdí, že jim každý den obrany posledních částí města umožňuje získat čas a připravit se na ofenzivu.

Někteří členové Bidenovy administrativy se ale podle zdrojů amerického webu obávají, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější