Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Číňanka, která se potulovala po Trumpově sídle, nechtěně odkryla zakázané zahraniční financování

Pas Jü-ťing Čang je jediná dostupná fotografie, kterou veřejnost má. Při zadržení prezidentovou ochrankou měla u sebe hned dva. Foto: Floridský soud Jižní distrikt (SDFL)
Pas Jü-ťing Čang je jediná dostupná fotografie, kterou veřejnost má. Při zadržení prezidentovou ochrankou měla u sebe hned dva. Foto: Floridský soud Jižní distrikt (SDFL)

Tvrdila, že se jde do prezidentova klubu koupat, ale plavky neměla. Pak zase, že jde na konferenci k přátelství národů, ale žádná taková se nekonala. Nakonec u ní našli disk s agresivním virem, pět mobilních telefonů a zařízení na odhalování tajných kamer.

Celý případ začal poměrně nevinně před dvěma týdny. Ochranka prezidenta Trumpa narazila v jeho letním floridském sídle Mar-a-Lago na mladou Číňanku, která nerozuměla anglicky a vysvětlovala, že jen zabloudila a že se jde koupat. Zavedli ji na recepci, protože říkala, že je členkou klubu, ale recepční zjistila, že do klubu nepatří. Po pár otázkách vyšlo najevo, že nic z toho, co tvrdí, není pravda.

Dvaatřicetiletá Čang Jü-ťing totiž mluvila anglicky velmi dobře. Členkou klubu nebyla, plavky u sebe neměla, zato s sebou nesla čtyři mobilní telefony, dva pasy, počítač a přenosný disk s neznámým obsahem. Aby člen tajné služby zjistil, co na disku má, vsunul ho do svého počítače. Okamžitě se mu v počítači rozjel vir, který mu začal zakládat soubory a napadat ty stávající.

Čang Jü-ťing zadrželi a předali policii. Prezident byl v tu chvíli jen několik desítek metrů opodál,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější