Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stop time: další svědectví o čase covidu, abychom nezapomněli. Chceme ale vzpomínat i na beznaděj a úzkost?

Vanda Hybnerová v dokumentárním filmu Stop time. Foto: Stop time
Vanda Hybnerová v dokumentárním filmu Stop time. Foto: Stop time

Divadelní herečka, provozní kavárny, majitel lyžařského areálu, zpěvačka a farář. Jejich práce obvykle stojí na setkávání s lidmi nebo vystupování před publikem. A jako taková před třemi lety skončila v březnu 2020 s prvním lockdownem, kdy návštěva kavárny, divadla, koncertu nebo i mše najednou nepřicházela v úvahu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jejich profesní život, jak ho znali, se zastavil. Stejně jako spousta dalších lidí to ze začátku nevnímali nutně negativně, spíš jako čas, který jim byl dopřán na zklidnění a přehodnocení.

Během další covidové vlny a dalších lockdownů se ale stal časem existenčních problémů. Někdo byl nucen změnit práci, přizpůsobit se. Někdo musel čekat a doufat.

Režisér David Čálek dokumentoval během dvou covidových let pět osobností a jejich blízké okolí. Ve výsledném snímku Stop time, který se poprvé představí v rámci festivalu Jeden svět, nabízí záznam rozličného prožívání zastaveného času lidmi, kteří přišli téměř na dva roky o svou práci a museli se situaci rychle přizpůsobit.

Zavřeno. Co teď?

Franta Chmelař s přezíravostí teenagera hlásí do mikrofonu, že sdílenou prezentaci nevidí, a že se asi něco rozbilo. Stejně jako jeho mladší sestra a jako děti napříč celou republikou se i on učí online, ze svého pokoje v Harrachově, kde

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dokument

Film

Jeden svět 2024

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější