Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fiala by měl Rajchlovi poslat dárkový koš. Voliči vidí, kdo všechno by se sápal po moci, kdyby vláda oslabila

Předseda PRO Jindřich Rajchl vyhrocenou protivládní rétorikou vládě spíš pomáhá. Foto: Ivana Kozáková, Deník N
Předseda PRO Jindřich Rajchl vyhrocenou protivládní rétorikou vládě spíš pomáhá. Foto: Ivana Kozáková, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Vládní strany jako celek si navzdory velmi složité době drží stabilní voličskou podporu. Není to ale výsledek ani tak skvělé práce kabinetu v krizi, jako spíš nepřijatelnosti opoziční nabídky pro voliče, kteří jsou k vládě kritičtí, ale zároveň odmítají populismus a extremismus. Jako výstraha působí také protivládní demonstrace proruského okraje politické scény, které tak vládu paradoxně spíše posilují.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Už dva průzkumy v poslední době potvrdily poměrně stabilní voličskou podporu vládní pětikoalice. Agentura Kantar CZ vládním stranám minulý týden naměřila v součtu 46,5 procenta, u Medianu dosáhly celkem na 41,5 procenta. Jejich celkový volební zisk v roce 2021 činil 43,4 procenta hlasů. Za půldruhého roku vládnutí ve velmi turbulentní době se tak jejich celková obliba mezi voliči prakticky nezměnila, dochází pouze k přesunům preferencí mezi jednotlivými stranami uvnitř vládního tábora.

Tento fenomén stojí za pozornost ze dvou důvodů. Jednak důvěra ve vládu jako takovou, jednotlivé její členy i představitele koaličních stran v průzkumech vychází podstatně nižší. Podle CVVM počátkem roku věřilo vládě jen 34 procent voličů, stejně jako premiérovi Petru Fialovi. Ostatní politici z vládního tábora na tom byli podstatně hůř.

Druhý důvod je ten, že Česká republika

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Vláda Petra Fialy

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější