Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vzali jí Boha, pak i víru v komunismus. Psala, bojovala, ale svou nezměrnou energii a sílu nakonec upnula jen k sobě

Eva Kantůrková (1930). Foto: ČTK
Eva Kantůrková (1930). Foto: ČTK

Seriál Česká inteligence 20. století: Za svobodna se jmenovala Sílová. Nomen omen. Narodila se do poměrů, v nichž jí možná ani nezbývalo nic jiného než zmáhat věci silou. Řekla si, že se jí smí přihodit leccos, jen jedno ne: nesmí rezignovat na vlastní silnou vůli. Naopak – musí ji pěstovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nejdřív Evě Kantůrkové (1930) v životě vzali náboženskou víru, potom komunistickou stranu, ve kterou dlouho věřila. Jako poslední útočiště jí zbylo psaní. Doufala, že napíše velký román, jímž změří svět. Pak do jejího psaní začala víc a víc pronikat autobiografičnost. S výjimkou Pavla Kohouta a Michala Viewegha asi žádný další český literát netematizoval své bezprostřední autorské „já“ tak často a tak intenzivně jako Kantůrková.

Život se s ní od samého začátku nemazlil. Její rodiče se rozvedli, když jí bylo sedm let. Soud ji přiřkl matce, respektované komunistické spisovatelce, která se však

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější