Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pavlův plán na prvních sto dní ve funkci: tři ústavní soudci, cesty do regionů a schůzka Fialy s Babišem

Prezident Petr Pavel na návštěvě Slovenska. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Prezident Petr Pavel na návštěvě Slovenska. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Nový prezident Petr Pavel zveřejnil plán pro prvních sto dnů ve funkci. Jde o poměrně nabitý dokument, Pavel slibuje podniknout další čtyři zahraniční cesty, tři výjezdy do regionů i navrhnout tři nové ústavní soudce. Vedle toho se chce také pokusit zklidnit vášně mezi vládou a opozicí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prezident Petr Pavel během své inaugurace slíbil, že bude od začátku svého mandátu aktivní. Řekl, že by mu nebylo vlastní, pokud by do úřadu vstupoval s tím, že chce sto dnů hájení. Někteří politikové k tomu podle něj přistupují kvůli tomu, aby se vyhnuli možné kritice za vlažný start v nové roli.

„To by mně nebylo vlastní. Raději budu kritizován za příliš aktivní start,“ řekl Pavel a slíbil, že představí svůj plán konkrétních cílů na prvních sto dnů ve funkci. Tento plán nová hlava státu zveřejnila ve čtvrtek, zatímco je na oficiální návštěvě Polska. V tomto týdnu jde již o prezidentovu druhou návštěvu sousední země, v pondělí a úterý navštívil Slovensko.

Zahraniční cesty má Pavel v plánu i během svých prvních měsíců ve funkci. Ostatně právě na Slovensku oznámil spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, že společně během dubna navštíví ukrajinský Kyjev. Tento plán popisuje i ve svém zveřejněném programu.

„Vydám se na zahraniční cestu na Ukrajinu, potvrdím odhodlanost pokračovat v podpoře této země proti ruské agresi a pomohu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Pavel

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější