Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Politická Pointa N: Pavel v první zkoušce obstál, Okamuru jeho test teprve čeká

Prezident Petr Pavel na návštěvě Slovenska. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Prezident Petr Pavel na návštěvě Slovenska. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Českou politickou scénou v tomto týdnu stále hýbaly otázky kolem vládního snížení valorizace penzí. Nový prezident návrh podepsal. A svým vystupováním naznačil, že může být silným politickým hráčem.

Politické dění tohoto týdne shrnuje a komentuje Jan Tvrdoň.

Pavlova politická zkouška

Ústřední roli v politickém dění tohoto týdne pro sebe získal prezident Petr Pavel. Do své nové funkce vstoupil skutečně aktivně –⁠ ať již ve smyslu představení vlastních plánů, či agendy, která mu přistála na stole.

Pouze pár dní po svém nástupu do úřadu se musel vypořádat s poměrně složitou situací ohledně novely zákona, která snižuje tempo červnové valorizace penzí. Tu nakonec, jak se ostatně očekávalo, Pavel podepsal. Zajímavé ale na jeho rozhodnutí byly dvě okolnosti, které mohou naznačit, jak by mohl svůj úřad vykonávat.

První byla samotná forma, s níž k rozhodnutí přistoupil. Pavel se hned dvakrát sešel se zástupci opozičního hnutí ANO, přijal Alenu Schillerovou a Karla Havlíčka. Šlo o politicky vysoce citlivou otázku, která nyní zcela jistě poputuje k Ústavnímu soudu, a prezident tak dopřál sluchu také zástupcům sněmovní menšiny.

Vedle toho osobně vystoupil na tiskové konferenci, kde své rozhodnutí zdůvodnil. Popsal argumenty, proč se rozhodl novelu podepsat, kde jsou podle něj slabá místa a co nakonec převážilo. Z jistého pohledu jde o banalitu, v porovnání s přístupem jeho předchůdce jde ale o výraznou změnu.

Druhou okolností, která je z pohledu jeho fungování mezi dalšími politickými aktéry

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější