Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je mi šedesát let a právě jsem získala svého prvního Oscara. Vím něco o vytrvalosti, říká Michelle Yeoh

Michelle Yeoh na Vanity Fair Oscar Party, Foto: Profimedia
Michelle Yeoh na Vanity Fair Oscar Party, Foto: Profimedia

Michelle Yeoh byla dlouhá léta „jen“ královnou bojových filmů, na hollywoodský vrchol se vyšvihla až se získáním Oscara ve svých šedesáti letech. Už od okamžiku oscarové nominace herečka obrátila pozornost nikoli na sebe, ale na ostatní ženy a postavení menšin. Na tomto poselství postavila i svou děkovnou řeč po získání ceny.

Když režisérské duo zvané The Daniels začalo pracovat na scénáři k filmu Všechno, všude, najednou, který triumfoval na letošních Oscarech, měli ji před očima: Michelle Yeoh, dnes šedesátiletou herečku původem z Malajsie.

Producenti z toho byli nervózní. Daniel Kwan a Daniel Scheinert zašli tak daleko, že v jedné z prvních verzí scénáře pojmenovali hlavní postavu Michelle. „Počkejte, co budeme dělat, když to Michelle nebude moct natočit?“ upozorňovali je. „A my jsme jim řekli, nevíme – možná natočíme jiný film?“ vzpomínal Daniel Kwan pro New York Times.

S Danielem Scheinertem v tom měli celkem jasno: pokud měl někdo hrát postavu ženy, která prochází šíleným metaversem různých paralelních verzí svého života, musela to být ona.

„Kdo jiný by zvládl akční scény? Kdo bude hvězdou dramatu? Není nikdo jiný, kdo by zvládl to, co zvládla ona, a kdo má

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější