Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přestat dodávat Ukrajině zbraně by byla zrada. Pavel a Čaputová v Prezidentské debatě N (kompletní přepis)

Petr Pavel před prezidentskou debatou v Bratislavě. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Petr Pavel před prezidentskou debatou v Bratislavě. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

„Pokud si někdo představuje, že když přestaneme Ukrajině dodávat zbraně, Rusko dosáhne prozření a nastane kompromis, je to naprostá iluze. Stačí se podívat do historie, do toho, jak Rusové vnímají svět,“ řekl prezident Petr Pavel v debatě se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Přinášíme přepis celé debaty ze Slovenského národního divadla.

Krátce po inauguraci nového českého prezidenta a u příležitosti jeho první cesty na Slovensko uspořádaly slovenský Denník N a český Deník N ve Slovenském národním divadle v Bratislavě první debatu mezi slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a českým prezidentem Petrem Pavlem.

Moderovali ji Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníku N, a Pavel Tomášek, šéfredaktor Deníku N.

Přinášíme přepis celé diskuse.

Pavel Tomášek: Paní prezidentko, když od vás odcházeli spolupracovníci, kteří se posléze přidali k panu Pavlovi a pomáhali mu v kampani, řekli vám hned, proč odcházejí?

Zuzana Čaputová: Na začátku byla dohoda zejména na jednom kolegovi; mluvíme o Martinu Burgrovi, který mě doprovázel kampaní jako klíčový člověk. Zároveň pak u mě chvíli pracoval. Když nastupoval, tak mi říkal, že má takovéto vyhlídky. Pro mě bylo výsostně pochopitelné, že jde pracovat právě pro pana prezidenta Pavla.

Pavel Tomášek: Kdy jste se vy osobně dozvěděla o tom, že pan Pavel plánuje prezidentskou kandidaturu? Bylo to přímo od něj?

Zuzana Čaputová: Ne, bylo to právě od našeho společného kolegy, který dostal nabídku dělat na jeho kampani. To bylo celkem dávno vzhledem k tomu, že pan prezident kampaň připravoval poměrně dlouho.

Petr Pavel: Bylo to dříve, než jsem to věděl já.

Matúš Kostolný: Pane prezidente, co pro vás s odstupem týdnů znamená, že za vámi hned v den voleb přijela paní prezidentka?

Petr Pavel: Velice stručně: mimořádně příjemné překvapení nejen pro mě, ale pro celý sál. Atmosféra byla, jako by přijela rocková hvězda.

Pavel Tomášek: Když jste v den druhého kola českých prezidentských voleb jela do Prahy s přáním pogratulovat panu Pavlovi ke zvolení, počítala jste s tím, že pokud to pro něj nedopadne, stavíte se také ve štábu Andreje Babiše a poblahopřejete mu ke zvolení?

Zuzana Čaputová: Zdá se, že to je druhá nejdůležitější otázka, která se váže k tomu datu. Když jsem se rozhodla, že tuto cestu chci absolvovat, vycházeli jsme z poměrně jasných predikcí. Průzkumy veřejného mínění směřovaly k vítězství pana Pavla, takže to nebyla až tak veliká záhada, ale nebyla to jistota. Cestou do Prahy vycházely další průzkumy, které to potvrzovaly. Pro případ, kdyby se tak nestalo,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Pavel

Zuzana Čaputová

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější