Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válečná stezka: Estonská železná lady dojednala munici, Rusko se opevňuje a blouzní o úderu na Haag (Pointa N)

Estonská premiérka Kaja Kallas iniciovala plán na dodávky munice pro Ukrajinu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Estonská premiérka Kaja Kallas iniciovala plán na dodávky munice pro Ukrajinu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Úterní vydání Pointy N je zasvěceno přehlednému sedmidennímu shrnutí nejdůležitějšího dění v ruské agresi proti Ukrajině. Rusové v tuto chvíli sílu na útok patrně už nemají, Ukrajinci ji ještě nemají, a tak se víc dělo ve světě. Plán na dodávky munice pro Ukrajinu z Evropy například iniciovala žena, jejíž matku odvlekli na Sibiř – estonská premiérka Kaja Kallas.

Válečná stezka, úterní formát Pointy N, je žánrem, který se na týdenní bázi doplňuje s denním přehledem v podobě Vývoje bojů. Má nadčasovou podobu a zasazujeme v ní do kontextu hlavní události, které válečné dění v současnosti ovlivňují.

Věnujeme se i neotřelým úhlům pohledu, možným dalším scénářům vývoje či technice v centru pozornosti. Každý týden přinášíme tip na sbírku či projekt, jímž lze napadené Ukrajině pomoci.

Nejdůležitější dění

První signály protiútoku? Pohyb fronty byl velmi dílčí. Rusové nejspíš o něco postoupili na křídlech ukrajinské obrany v Avdijivce, která zatím pevně odolává, ale její zásobování je ohrožené. Dál na sever byly ruské útoky neúspěšné.

Nové jsou dva ukrajinské menší pokusy o útok. Ukrajinci hlásí dílčí menší úspěchy u Bachmutu (Rusy tím spíš vylekali a vzbudili obavy z dalších týdnů, než že by dosáhli taktického úspěchu), v Záporožské oblasti se pokusili

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější