Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Anketa: Konec povinného celibátu? Čeští kněží reagují na papežova slova

Papež František je v čele katolické církve deset let. Foto: Alfredo Borba, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Papež František je v čele katolické církve deset let. Foto: Alfredo Borba, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Celibát by mohl být v katolické církvi dobrovolný, prohlásil papež František. Zeptali jsme se deseti českých kněží, jak se k této otázce staví.

„V západní církvi je celibát dočasný předpis, není to věčné jako kněžské svěcení, které je navždy,“ řekl papež František v rozhovoru s argentinským deníkem Infobae k příležitosti deseti let od jeho zvolení hlavou církve. Podle něj se může stát, že bude povinný celibát zrušen.

Co na jeho výroky říkají tuzemští katoličtí kněží?

Josef Prokeš, farnost Vodňany

Myslím si, že není sporu, že celibát není božského práva, není neměnitelný. Má svoji historickou danost a církev k němu asi má spravedlivé a důležité důvody.

Papež často zmiňuje, že žijeme v době, ve které se děje hodně změn, ve které se láme epocha. To přináší i změny pro kněžství a naši roli v církevním společenství. Celibát je jen jedna z otázek, asi ne ta nejdůležitější.

Nemyslím si, že zdobrovolněním celibátu bude více kněžích nebo kněžím zmizí problémy. Téma celibátu je na stole, ale spíš bychom měli řešit, jak v 21. století postavit službu kněžích, aby naplňovala potřeby církve, Božího lidu a celé komunity.

Jan Hanák, farnost Bohdalice

Nejsem asi zdaleka sám, kdo si myslí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náboženství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější