Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co utváří obraz osobnosti v dějinách? Byl obratný politik, zasloužil se o Národní divadlo… A pak stačil jeden nešťastný výrok

František Ladislav Rieger (nedatováno, zřejmě konec 19. století). Zdroj: Wikimedia Commons
František Ladislav Rieger (nedatováno, zřejmě konec 19. století). Zdroj: Wikimedia Commons

Seriál Přepište dějiny: Kdybychom si položili otázku, který politik 19. století se v našem veřejném prostoru objevuje bezkonkurenčně nejvíce, nebyl by to František Palacký ani Karel Kramář, ba ani Tomáš G. Masaryk. Nejčastěji můžeme na obrazovce České televize spatřit Františka Ladislava Riegra… Aniž si tedy lidé uvědomují, že je to on. Jeho busta je totiž umístěna v těch prostorách současné Poslanecké sněmovny, kde televizní reportéři zpovídají zákonodárce. A Rieger tak pravidelně nahlíží přes rameno svých dnešních pokračovatelů, kteří řeční pro kamery.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ptáme-li se, jaký má tento muž veřejný obraz, pokud vůbec nějaký, dojdeme možná ke znalostem dějepisu na úrovni střední školy. „Ten druhý s Palackým“, „neúspěšný muž drobečkové politiky“ a podobně. Je to ale velká škoda, protože jeho život nabízí nesmírně silný a barvitý příběh muže, s jehož životem a dílem byla spjata česká politika i kultura nejméně půl století.

Když se nedávno bývalý prezident Miloš Zeman ohlížel za svou kariérou, konstatoval, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přepište dějiny

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější