Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pro nás to znamená naději, říkají o Pavlovi voliči Čaputové. Harmonii spojenectví jim kazí obavy z předčasných voleb

Prezidentská Debata N s Petrem Pavlem a Zuzanou Čaputovou. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Prezidentská Debata N s Petrem Pavlem a Zuzanou Čaputovou. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Při příležitosti své první oficiální návštěvy Slovenska přijal prezident Petr Pavel pozvání do debaty se slovenskou hlavou státu Zuzanou Čaputovou. Na půdě nové budovy Slovenského národní divadla zaznívala slova o podobném směřování zahraniční politiky i náhledu na řadu aktuálních hrozeb. Celý večer ale provázela myšlenka na to, že Čaputová a Pavel představují pouze jednu část politického spektra a že pozici slovenské prezidentky mohou ohrozit blížící se předčasné parlamentní volby a možné vítězství populistických stran.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když Petr Pavel usedl na podiu Slovenského národního divadla do designové průsvitné židle, měl za sebou již více než osm hodin schůzek a pietních akcí. Stejně jako v případě dosavadních tuzemských výjezdů zvolil Pavel i na své první oficiální zahraniční cestě svižné tempo.

I tak dorazil s manželkou Evou a slovenským prvním párem Zuzanou Čaputovou a Jurajem Rizmanem do divadla v dobré náladě, která mu pak zůstala po zbytek debaty, ačkoli se neřešila jen příjemná témata.

Společně se slovenskou hlavou státu se například vymezil vůči Maďarsku, hovořil o válce na Ukrajině i nutnosti pomoci Ruskem napadené zemi, ale také o tom, proč s částí protestujících ze sobotní demonstrace na Václavském náměstí v Praze podle něj nemá smysl hovořit.

Odlišné názory na důležité otázky

Dobrá nálada ale nepanovala pouze mezi hlavními aktéry diskuse, ale i napříč stovkami diváků, kteří do slovenského divadla přišli. Část z nich byla potěšena už jen tím, že se jim do budovy vůbec podařilo dostat –⁠ vstupenky na debatu pořádanou českým Deníkem N a slovenským Denníkem N byly totiž vyprodané během několika desítek minut.

„Koupil jsem je po dvaceti minutách a to už byla třetina lístků pryč,“ svěřil se senior Peter, který na debatu dorazil s manželkou Máriou.

Oba jsou podporovatelé prezidentky Čaputové a nijak neskrývají, že intenzivně fandili také v českých prezidentských volbách, a to právě Petru Pavlovi. Že by šli na debatu slovenské prezidentky s Andrejem Babišem nebo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Pavel

Slovensko

Zuzana Čaputová

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější