Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chtějí bořit. Nemělo by asi smysl s nimi hovořit, řekl Pavel o protestujících na Václavském náměstí

Prezidentská Debata N s Petrem Pavlem a Zuzanou Čaputovou. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Prezidentská Debata N s Petrem Pavlem a Zuzanou Čaputovou. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Prezident Petr Pavel se na debatě se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou vyjádřil k sobotní demonstraci na Václavském náměstí v Praze. Lidi, kteří vykřikují, že má do Česka přijít Vladimir Putin udělat pořádek, nelze podle něj brát úplně vážně. „Přišli tam s tím, že nechtějí naslouchat, oni chtějí bořit,“ řekl na diskusi v Bratislavě. Mluvit je podle Pavla třeba zejména s těmi, kteří na taková shromáždění „zatím ještě nepřišli“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sobotní protivládní demonstraci svolal šéf neparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl, účastnily se jí tisíce lidí. Na akci zaznívaly velmi kritické výzvy vůči vládě nebo odmítání pomoci Ukrajině.

Rajchl jako hlavní organizátor mimo jiné oznámil, že pokud vláda neodstoupí nebo nesplní jejich požadavky, začnou v dubnu blokovat vládní budovy. Po akci došlo u Národního muzea ke střetu s policií, protože část protestujících chtěla z budovy sejmout ukrajinskou vlajku.

Petr Pavel se dnes v Bratislavě v debatě pořádané českým Deníkem N a slovenským Denníkem N proti demonstrujícím vymezil.

„Označují se za vlastence“

„Máme tady část lidí, kteří sympatizují s Ruskem, část z nich jste teď mohli vidět na Václavském náměstí. Paradoxní je, že ti lidé tam přijdou s českými vlajkami, označují se za vlastence, a na čepici si dají ruskou trikoloru a vykřikují hesla, že by bylo potřeba, aby k nám Vladimir Putin přišel udělat pořádek. Takové lidi asi nemůžete

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Pavel

Protivládní protesty

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější