Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Před čínskou Huawei varují tajné služby. Deutsche Bahn přesto chtějí využít její technologie

Rychlovlak ICE německých Deutsche Bahn. Foto: olrat, Adobe Stock
Rychlovlak ICE německých Deutsche Bahn. Foto: olrat, Adobe Stock

Pozor na špionáž a přílišnou závislost vyplývající ze spolupráce s čínskými firmami, varují Evropská komise, administrativa v USA i vlády evropských zemí. Zároveň se dál objevují případy nových kontraktů. V Německu nejnověji vzbudilo pozornost, když se ukázalo, že jedna z nejdůležitějších železničních společností v Evropě hodlá zapojit do systémů přenosu dat a komunikace čínskou společnost Huawei.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na začátku loňského října se v části Německa nečekaně zastavily vlaky. Cestující si museli počkat tři hodiny, než se znovu rozjely. Tamní železniční společnost Deutsche Bahn nejdříve informovala veřejnost, že za zastavením provozu stála technická závada. Po pár hodinách ale své tvrzení upravila. Podle ní šlo o sabotáž.

Neznámí pachatelé poškodili optické kabely ve stejnou chvíli hned na dvou místech poblíž Berlína a na severu Německa. Kvůli tomu selhal systém GSM-R, jejž železničáři používají ke komunikaci mezi vlaky a centry, která řídí dopravu. Bez něj dráhy nedokážou zajistit plynulý provoz vlaků.

Německým vyšetřovatelům se zatím nepodařilo zjistit, kdo za útokem, který zastavil provoz na severu Německa, stál. Podle expertů se ale jednalo o sofistikovaný a cílený útok profesionálů. Je možné, že za ním stál jiný stát.

Incident na železnici ukázal, jak zranitelná je klíčová infrastruktura v Německu.

Berlínské nádraží Friedrichstrasse, v pozadí uprostřed Bundestag a vpravo kancléřství. Foto: fotofreakdgy, Adobe Stock

Ani ne tři měsíce poté se státní dráhy Deutsche Bahn rozhodly, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Doprava

Kauza Huawei

Německo

Technologie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější