Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Naštěstí žijeme ve švejkovské zemi. Oscary zoufale nahánějí relevanci

Sobotní demonstrace na Václavském náměstí v Praze se účastnily tisíce lidí. Foto: Ivana Kozáková, Deník N
Sobotní demonstrace na Václavském náměstí v Praze se účastnily tisíce lidí. Foto: Ivana Kozáková, Deník N

Protivládní a zjevně i proruská demonstrace na pražském Václavském náměstí proběhla bez většího násilí, jinde by to třeba tak nebylo. Žít ve švejkovské zemi má zjevně i svoje výhody. Udělovali se Oscaři, co cena, to dojemný příběh. Story těchto ocenění je ale spíš smutná.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Ondřej Štindl.

Jen trochu vzrušenější „klídeček“ na Václavském náměstí

V českém veřejném prostoru doznívá sobotní demonstrace na pražském Václavském náměstí, kde se mělo protestovat proti bídě. Shromáždění ale mělo také dost snadno rozpoznatelný proruský akcent.

Hesla, s nimiž tam účastníci přišli, jejich různá vyjádření a chování, především pokus o vniknutí do Národního muzea, se staly předmětem zděšených a pobouřených komentářů. Chápu je. Projednou si ale dovolím být trochu pozitivní a pro změnu vidět sklenici spíš poloplnou než poloprázdnou.

Vzhledem k počtu účastníků tohoto shromáždění (na místní poměry docela velkému, jakkoli je možné se o přesná čísla hádat), k jejich sociálnímu složení, agresi, kterou mnozí z nich projevují na sociálních sítích, a emocionálnímu náboji demonstrace je přece docela udivující, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější