Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pád banky SVB je jedním z nejhorších v historii USA. Vysvětlujeme, co může znamenat pro český finanční trh

Během jediného dne se klienti Silicon Valley Bank pokusili ze svých účtů vybrat 42 miliard dolarů. Foto: John Guccione, Pexels
Během jediného dne se klienti Silicon Valley Bank pokusili ze svých účtů vybrat 42 miliard dolarů. Foto: John Guccione, Pexels

Krach kalifornské Silicon Valley Bank připomněl finanční krizi z let 2007 a 2008, která se tehdy ze Spojených států přelila do zbytku světa včetně Česka. Tentokrát ale nejde o splasknutí realitní bubliny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Co se stalo?

Silicon Valley Bank (SVB) byla donedávna šestnáctou největší bankou ve Spojených státech. Ke konci roku měla majetek v hodnotě 209 miliard dolarů (4,65 bilionu korun) a vklady okolo 175 miliard dolarů (3,9 bilionu korun). Pro porovnání – u obou ukazatelů jde o zhruba polovinu českého trhu.

V pátek americký bankovní dům zaměřený na poskytování finančních služeb pro startupy zkrachoval. Jde o druhý největší pád banky v americké historii. Ten první představoval konec bankovního kolosu Lehman Brothers, který se zhroutil za finanční krize roku 2008.

V pátek banku SVB převzaly americké úřady a tamní politici slíbili, že se klienti SVB o své vklady nemusí obávat. Ministryně financí Janet Yellen v neděli zároveň prohlásila, že stát se nebude pouštět do záchrany samotné Silicon Valley Bank. To znamená, že akcionáři a někteří nezajištění držitelé dluhů přijdou zkrátka.

Státní ochrana vkladů má platit také pro zákazníky newyorské Signature Bank, která svůj konec ohlásila v neděli. Už minulou středu navíc padl kalifornský finanční dům Silvergate.

Proč banky zkrachovaly?

Společným jmenovatelem je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Osobní finance

Technologie

USA

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější