Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když se marocký výrobce kaftanů zamiluje. Do muže

Modrý kaftan. Foto: Artcam
Modrý kaftan. Foto: Artcam

Na krejčovské panně začíná Halim měřit nový kus. Petrolejově modrá látka se mu vlní pod prsty. Kaftan s drobnými zlatými výšivkami bude ručně šít dalších několik týdnů, možná měsíců. A čas odměřovaný jednotlivými vpichy jehly do hebké lesklé látky přeroste v neodbytnou předtuchu toho, co se stane po jeho dokončení.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Do kin vstupuje ve čtvrtek 16. března film Modrý kaftan od marocké režisérky Maryam Touzani. Na festivalu v Cannes získal Cenu Fipresci sekce Un Certain Regard a v Česku byl představen minulé léto v Karlových Varech.

Neokoukané drama v koprodukci Maroka, Francie, Belgie a Dánska přináší důležitá a v Maroku tabuizovaná témata, když vypráví nejen o sexuálním probuzení muže žijícího se skrývanou homosexuální orientací.

Pomalé plynutí času

Manželství Halima a Miny je šťastné. Navzdory Halimově utajované sexuální orientaci spolu sdílí celý život a jsou si rovnocennými partnery, kteří se navzájem dokážou rozesmát.

Společně vedou obchod s kaftany, tradičními marockými slavnostními oděvy. Halim je šije, Mina se stará o prodej a uklidňování zákazníků, kterým se zdá, že na svou objednávku čekají příliš dlouho. A to čekají, protože každý kaftan vyžaduje přesnost, péči a čas.

I Halim ale uznává, že je třeba najmout pomocníka. Stane se jím mladý Youssef, který se brzy projeví jako učenlivý a pečlivý žák, společně s Halimem tráví v dílně čím dál víc času.

Vztah mezi oběma muži se utváří pomalu, náznaky a letmé dotyky, nic víc, ale i tak ho nelze přehlédnout. A vidí ho i Mina. Na mladého učedníka je alespoň zpočátku nepřiměřeně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější